Vágólapra másolva!
Nem értette, miért kellene elengednie Rosberget, hiszen csapattársa ezzel valószínűleg előtte végzett volna a Magyar Nagydíjon. A német azt állítja, nem ő kérte a csapattól, hogy szóljanak Hamiltonnak.

A 2014-es világbajnokság 11. futamán másodszor fordult elő, hogy nem a Mercedes egyik versenyzője állhatott fel a dobogó legfelső fokára, pedig a Magyar Nagydíjon Lewis Hamilton és Nico Rosberg is elért a kockás zászlóig. A brit a bokszutcából indulva ért fel a 3. helyre, a bajnokság éllovasa viszont lecsúszott a dobogóról, miután az első Safety Car-fázis után egy körön belül több pozíciót is veszített, később pedig nem vált be a csapattársáétól eltérő stratégiája.

Hamilton a 39. körben állt ki az utolsó kerékcseréjére, és a pályára visszatérve Rosberg előtt találta magát, akinek egyszer még ki kellett látogatnia a bokszba. Noha közel azonos tempót futottak, és a német nem támadta a csapattársát, a Mercedes arra kérte Hamiltont, hogy engedje el a más stratégián lévő németet. Az üzenetet többször is megismételték, de Hamilton nem állt félre, sőt egy másodperc fölé növelte az előnyét. A futam után elmondta, semmi oka nem volt rá, hogy segítse Rosberget, aki a futam előtt 14 ponttal megelőzte őt a világbajnokságban.

„Én is ugyanazt a versenyt futottam, mint ő. Attól függetlenül, hogy eggyel többször állt ki a bokszba, én is ugyanazon a futamon vettem részt. Ha elengedtem volna magam mellett, akkor megadtam volna neki a lehetőséget, hogy elhúzzon tőlem, a bokszkiállása után pedig elém térhetett volna vissza a pályára" – magyarázta Hamilton. „Sokkolt, hogy a csapat ilyet kér tőlem annak érdekében, hogy javítsanak a pozícióján. Nem tudott elég közel kerülni hozzám, én pedig nem akartam lassítani miatta, hiszen akkor hátrányba kerültem volna Fernando (Alonsóhoz) és Daniel (Ricciardóhoz) képest. Kicsit furcsa kérés volt."

Rosberg idén másodszor nem tudott dobogóra állni Forrás: Farkas Péter (Origo)

Megnyugszik majd

Hamilton a Magyar Nagydíj időmérőjén egyetlen mért kört sem tudott megtenni, zsinórban másodszor kellett hátulról indulnia az autója hibája miatt. A versenyeken is kétszer adta meg magát a Mercedese, míg Rosbergé csak egyszer, ezért Hamilton a szombati fiaskó után azt nyilatkozta, a pechsorozata „már a balszerencsén is túlmegy". Sokak szerint ezzel arra utalt, hogy a Mercedes Rosbergnek kedvezhet, és ezt az elméletet erősítheti a csapat vasárnapi kérése is. Hamilton azonban az OrigoGP Hírek kérdésére válaszolva elmondta, nem kell véresen komolyan venni az időmérő utáni kijelentését.

„Nem igazán emlékszem, mit mondtam tegnap... Elég nehéz időszak volt, nekem pedig egyből nyilatkoznom kellett a sajtónak. Azt hiszem, elég jól kordában tudtam tartani az érzelmeimet, de nem nagyon emlékszem, milyen idegállapotban voltam" – magyarázta. „Egy kicsit olyan volt, mint amikor azt mondjuk, hogy 'ez már a viccen is túlmegy'. Néha csak követik egymást a viccek, és a dolog egyszer csak átlépi a viccelődés határát. Az idei műszaki hibáim nagyon megnehezítették a dolgomat a bajnokságban, de szerencsére ma sikerült pontokat szereznem, ezért még mindig versenyben vagyok. Sokat számít majd azonban, hogy az autóm hogyan teljesít az idény hátralévő részében."

Toto Wolff szerint Hamilton megnyugszik majd, és „ha mindent kielemeztek, és újra megnézték a versenyt, a túlfűtött érzelmek is eltűnnek majd, ahogy eddig mindig”. A Mercedes vezetője a futam után azt mondta, teljesen megérti, hogy versenyzőként, a verseny hevében így reagált Hamilton. „A szezon elején lefektettük a szabályokat, de ma már világos, hogy ez a két fiú a világbajnokságért csatázik, ezért át kell beszélnünk ezeket a szabályokat. A jelenlegi helyzetben már nem igazán kérhetjük meg egyik versenyzőnket se, hogy adja fel a pozícióját a csapatársa érdekében, mert ezzel a saját világbajnoki esélyeit adná fel a csapatért.”

Hamilton végül fél másodperccel csapattársa előtt ért célba Forrás: Farkas Péter (Origo)

A verseny után Niki Laudát is megkérdezték, mit tett volna, ha annak idején kap egy rádióutasítást a Ferraritól, hogy engedje el csapattársát, Carlos Reutemannt. „Még csak válaszra sem méltattam volna" - felelte a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli igazgatója. „Lewis szerintem helyesen cselekedett. A rádióutasítás pedig pánikból született, mert be kellett hoznunk valahogyan azt, amit menet közben elveszítettünk.”

Nem Rosberg kérése volt

Rosberg nyilvánvalóan csalódott volt, amiért a pole pozícióból indulva lecsúszott a dobogóról, Hamilton hozzáállásáról azonban nem akart érdemben nyilatkozni. Annyit elmondott, nem ő kérte a csapattól, hogy csapattársa engedje őt maga elé. „Ezt nem én akartam, az istálló tájékoztatott arról, hogy el fog engedni" – mondta a német, aki többször is rákérdezett a mérnökénél, hogy Hamilton miért nem áll el az útjából. „Nem tudom, ezután mi történt, majd meg kell beszélnünk."

„Most még csak elméletben tudnék beszélni erről, úgy pedig nem szeretnék. Jobb lesz, a csapaton belül tisztázzuk a helyzetet" – tette hozzá. „Természetesen le fogok ülni a csapattal, és Lewis is ott lesz. Mindent átbeszélünk, és megnézzük, mit tanulhatunk a mai versenyből."

Rosberg hozzátette, bosszantotta, hogy az utolsó körben nem tudta megelőzni a csapattársát. „Utolértem őket, de sajnos ez nem volt elég" – utalt az előtte autózó Alonsóra és Hamiltonra. „Most az utolsó kör bosszant a legjobban – megvolt a lehetőségem, de nem tudtam kihasználni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!