Vágólapra másolva!
Nemtetszésének adott hangot a korábbi négyszeres világbajnok azért, mert a Forma-1-nek nem elég jó a megítélése a közönség körében. A francia szerint ezért a versenyzők és csapatfőnökök a felelősek, akiknek támogatniuk kellene az új szabályokat, még akkor is, ha azok nekik nem kedveznek.

Elégedetlen az F1 megítélésével a Renault márkanagyköveteként dolgozó Alain Prost. A korábbi négyszeres világbajnok szerint ártott a sportágnak, hogy a résztvevők közül néhányan – köztük Sebastian Vettel – vehemensen támadták az F1-et idén megreformáló új technikai szabályokat.

„Nem tetszett, hogy az év elején csak kritikákat lehetett hallani, még az F1-en belülről is" – mondta Prost. „Ez nagyon-nagyon negatív üzenet volt az F1 kapcsán, néhány versenyző és csapattulajdonos részéről."

Az új szabályok bevezetésével kapcsolatos döntést Prost szerint "sok évvel ezelőtt meghozták, és úgy gondolom, ez a helyes irány, még akkor is, ha a költségek magasabbak lettek. Négy évvel ezelőtt más volt a gazdasági helyzet, mint ma, de ezt el kell fogadni, és be kell állni a projekt mögé, annak ellenére is, hogy ez nem mindenkinek tökéletes."

Prost úgy véli, nem jutott el a közönséghez az üzenet, hogy miért is volt szükség az új, 1,6 literes, turbós, hibrid erőforrások bevezetésére, miközben sokakat zavar az autók alacsonyabb hangereje és az elmúlt évekhez képest valamelyest romló köridők.

Prost nem érti, a közönség manapság miért nem rajong az új technológiáért Forrás: Renault

„Kicsit elszomorít, hogy nem tudtuk elég jól elmagyarázni, miért változtak meg a motorok, és hogyan működnek" – jelentette ki. „A nézők és a rajongók részéréről nem olyan a megítélésük, mint vártuk. Hogy miért, azt még mindig nem igazán értjük. Miért nem érdekli az embereket a technológia úgy, ahogy korábban?" – tette fel a kérdést.

A korábbi versenyző saját pályafutására is visszautalt, amikor szerinte mindenki nagyon lelkes volt az újdonságokkal kapcsolatban, még akkor is, ha azok nem voltak feltétlenül láthatók a közönség számára. Prost szerint ma már nem egyértelmű, hogy a technológia a vonzó a rajongók szemében.

„Ha visszaemlékezünk 30 évvel ezelőttre, amikor az autók szívóhatást kezdtek generálni, turbómotorjuk lett, és szénszálas anyagokat használtunk, mindenki úgy érezte, fejlesztéseket végzünk, új dolgok jönnek, ez nagyon érdekes. Most viszont csalódott vagyok, mert nem tudom, ez a hangulat visszajön-e még."

„Talán azért alakult így, mert negatív előjelek voltak. Csak ez történhetett. Szerintem a szabályváltozás helyes döntés volt, még akkor is, ha nem teljesen tökéletes" – vélte.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!