Vágólapra másolva!
A Ferrari idén már másodszor váltotta le a csapatfőnökét, az áprilisban érkező Marco Mattiacci helyett a Marlboro olaszországi főnökét, Maurizio Arrivabenét nevezték ki. Olyan emberre van szükségük, aki jól ismeri a Forma-1 működését.

Nyolc hónapon belül másodszor is csapatfőnököt cserél a Ferrari, a posztot április óta betöltő Marco Mattiaccit ugyanis az Abu-dzabi Nagydíj után rögtön leváltották. A helyére a Philip Morris olaszországi főnökét, Maurizio Arrivabenét szerződtették.

A Ferrari hosszú idők óta az egyik leggyengébb idényét teljesítette a Forma-1-ben: az új turbókorszak első évében egyetlen futamot sem nyertek, és a dobogóra is mindössze kétszer állhattak fel. Fernando Alonso a 6., Kimi Räikkönen pedig a 12. helyen végzett a bajnokságban, a konstruktőri bajnokságban pedig negyedikek lettek. A gyenge idénykezdet után az előző csapatfőnök, Stefano Domenicali már áprilisban távozott, a helyét pedig a Forma-1-ben addig ismeretlen Mattiacci vette át, aki korábban a Ferrari észak-amerikai részlegének vezérigazgatója volt.

Mattiacci az Abu-dzabi Nagydíj után még úgy nyilatkozott, mindent megtesz azért, hogy a Ferrari előrelépjen 2015-ben, hétfőn azonban a csapat hivatalos közleményben adott hírt a távozásáról. A döntést a Ferrari új elnöke, Sergio Marchionne hozta meg, aki szeptemberben a szintén leköszönő Luca di Montezemolót váltotta. Az elnök szerint fontos, hogy a Ferrarinak a sportban járatos főnöke legyen, Mattiaccinak pedig korábban egyáltalán nem volt F1-es tapasztalata.

Mattiaccinak korábban nem volt F1-es tapasztalata Forrás: AFP

„Úgy döntöttünk, Maurizio Arrivabenét nevezzük ki a csapat élére, mert ebben a Scuderia és a Forma-1 számára is történelmi pillanatban olyan emberre van szükségünk, aki nemcsak a Ferrari működését képes tökéletesen átlátni, hanem a sportág kormányzását is" – nyilatkozta Marchionne.

„Maurizio különleges tudással rendelkezik ezen a téren – évek óta rendkívül közel áll a Scuderiához, és az F1 Commission tagjaként a ránk váró kihívásokkal is tisztában van. Az utóbbi időben számos innovatív ötlettel állt elő, amely hozzájárulhatnak a Forma-1 fellendítéséhez" – tette hozzá az elnök, aki szerint Arrivabene a Ferrari fő támogatójánál, a Philip Morrisnál már bebizonyította, hogy alkalmas a munkára.

Marchionne megköszönte Mattiaccinak az elmúlt 15 évben végzett munkáját, amiből arra lehet következtetni, hogy az olasz más pozícióban sem marad a Ferrarinál. Mattiacci egyelőre nem szólalt meg a távozásával kapcsolatban, de a vasárnapi verseny után elismerte, hogy „a vártnál nehezebb" kihívással szembesült a Ferrari élén. A távozását előrevetítő híresztelések már Abu-Dzabiban napvilágot láttak, akkor az Autosport kérdésére ennyit mondott: „Az első naptól kezdve nagyon keményen dolgozom, mióta elkezdtem a munkát a Ferrarinál, és a jövőben is ezt fogom tenni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!