Vágólapra másolva!
Rob Smedley úgy véli, a többi istálló idei fejlődése is azt mutatta, hogy befogható a Mercedes. Hamilton teljesítményért felelős mérnöke, Jock Clear távozhat az istállótól.

A Williams teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley úgy gondolja, nem kell tartani attól, hogy a Mercedes tartós uralmat épít ki a Forma-1-ben. A németek idén a konstruktőri és az egyéni világbajnokságot is megnyerték, 19 versenyen 16 futamgyőzelmet aratva. Bár az egész idényben egyértelmű volt a tempófölényük, Smedley úgy érzi, hogy a Williamsnek sikerült egyre közelebb kerülnie hozzájuk.

„Hiába uralja egy istálló a mezőnyt, és épít ki óriási előnyt, semmi sem tart örökké" – mondta a brit mérnök. „Ha megnézzük, mekkora volt a lemaradásunk Ausztráliában, és ez hogy változott az idény végére, láthatjuk, hogy kicsit jobb lett a helyzet."

Smedley szerint nemcsak a Williams, hanem más istállók is csökkenteni tudták a hátrányukat. „Az emberek egy idő után megértik, hogyan tudják az autójukat eredményesebben fejleszteni: rájönnek, hogyan építhetnek jobb kasztnit, és hogy érjenek el nagyobb összhangot a motor és a kasztni között. A domináns csapat előnye pedig csökken" – magyarázta. „Rajtunk, a többi csapaton – a Williamsen, a Red Bullon vagy akár a Ferrarin – múlik, hogy tudunk-e jobb munkát végezni bárki másnál."

A Williams a szezon végére közelebb került a Mercedeshez Forrás: AFP

Hamilton elveszítheti a mérnökét

A Mercedes eredményeit látva a riválisok természetesen igyekeznek átcsábítani egy-egy szakembert az istállótól. Német sajtóértesülések szerint az óriási átszervezés alatt álló Ferrari Lewis Hamilton teljesítményért felelős mérnökét, Jock Cleart próbálja megszerezni.

A brit mérnöknek komoly szerepe volt Hamilton idei sikereiben, ezért komoly veszteség lehet a csapat számára. Clear 1997-ben már egy másik versenyzőt, Jacques Villeneuve-öt is világbajnoki címhez segített. A Mercedesnél 2010 óta dolgozik, először két évig Nico Rosberg versenymérnöke volt, majd Michael Schumacher munkáját is segítette.

A Ferrari állítólag a Mercedes korábbi technikai igazgatóját, Bob Bellt is próbálja megszerezni, aki idén áprilisban hagyta el az istállót, hogy „új kihívásokat keressen a vállalaton kívül."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!