Vágólapra másolva!
Technikai és szemléletbeli forradalomra van szükség a Forma-1-ben, mondta az olaszok csapatfőnöke, aki attól tart, hogy ezek nélkül a világbajnokság még több nézőt veszíthet el.

Üdvözölte Niki Lauda néhány nappal ezelőtti, 1000 lóerős autókat és látványosabb versenyzést vizionáló nyilatkozatát a Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene. A Scuderia novemberben kinevezett vezetője úgy véli, a sportnak látványosabbá kell válnia, ha az érdekeltek el akarják kerülni a nézők további elvándorlását.

„2017-től én is olyan autókat szeretnék látni, amelyek megnyerők a rajongók számára, miközben megközelíthetőbbek és esztétikai szempontból vonzóbbak. Talán a hangjuk is lehetne olyan, hogy az emberek haja az égnek áll, mintha egy heavy metal zenekar játszana. (A Forma-1) ilyen volt, amikor még Niki versenyzett, én pedig az állójegyemet szorongattam” - emlékeztetett Lauda pályafutására, aki a Ferrarinál is megfordult korábban.

Arrivabene tavaly novembertől vezeti a Ferrari csapatát, korábban az egyik jelentős szponzoruk képviselőjeként már rendszeresen részt vett különböző munkacsoportok tevékenységében. Most néhány sorban összefoglalta az F1 leggyakrabban felmerülő problémáit.

Maurizio Arrivabene közelebb vinné a közönséghez a Forma-1-et Forrás: AFP

„Nem hinném, hogy ezúttal az egyszerű evolúció elegendő lenne. Ehelyett igazi forradalmat és radikális változásokat várunk el. Ezalatt nagyobb teljesítményt és sebességeket értünk, de nem feltétlenül több üzemanyag elhasználásával. A közönség számára érdektelen alkatrészek esetében költségcsökkentést alkalmaznék.”

Tavaly több versenypályán is alaposan elmaradtak a nézőszámok az elvárt szintektől, miközben folyamatosan érkeznek hírek azzal kapcsolatban, hogy a pályák a magas jogdíjak miatt működni is alig tudnak. Arrivabene szerint a versenyhétvégéken is lehetne tenni a sportág népszerűsítése érdekében.

„Közelebb kerülhetnénk az emberekhez, például a csütörtöki sajtótájékoztatót és a csapatok bemutatkozását elvihetnénk a pályán kívülre, egy nyilvános helyre. Ebben az esetben a versenyt rendező város helyszínt biztosíthatna a versenyzők és a csapatok bemutatkozásához, ami egy színvonalas esemény lehetne.”

„Már régóta azt érzem, hogy az F1 valódi versenytársai az egyéb szórakozási formákból erednek. Ilyen például az internet, és az autóversenyes videójátékok. Rajtunk múlik, hogy valami jobbat nyújtsunk a közönségnek, és a lehető leggyorsabban megújítsuk a Forma-1 formátumát.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!