Vágólapra másolva!
Minden eddiginél rövidebb idő alatt építi meg az idei autójának első példányát a Red Bull, de Christian Horner biztos benne, hogy időben elkészülnek a vasárnap kezdődő teszt előtt. Az RB11 még mindig Adrian Newey munkájának eredménye.

Vasárnap reggelre, közvetlenül az idei első teszt kezdetére időzítette a Red Bull az idei autójuk, az RB11 bemutatását. A zsinórban aratott négy világbajnoki cím után tavaly a második helyre kényszerülő istálló az utolsó pillanatig fejlesztette a 2015-ös modellt, és Christian Horner elmondása szerint kedden még „teljes erőbedobással” dolgoztak az első példány megépítésén.

„Ez minden bizonnyal a legrövidebb gyártási- és összeszerelési időszak az elmúlt tíz évünk során” – jelentette ki a csapatfőnök. „Hihetetlen, hogy a gyárban mit meg nem mozgattunk eddig, de még így is sok teendőnk maradt vasárnapig.”

A brit menedzser a sietség ellenére optimistán tekint előre, hiszen a tervezés során minden szükséges határidőt tartani tudtak, és az egy évvel ezelőtti, viszontagságos teszteknél az idén mindenképpen jobb szereplésre számít.

Newey az idei Red Bull fejlesztésében még aktívan részt vett Forrás: AFP

„Az első tavalyi tesztnél remélhetőleg nem lehet rosszabb a helyzet” – mondta. „Úgy emlékszem, akkor körülbelül négy kört tettünk meg négy nap alatt, miközben az autónk vagy megállt a pályán, vagy kigyulladt valahol. A tavalyihoz képest az idei téli időszak sokkal jobban alakult. Tudjuk, hogy hol van a mérce, és mit kell elérnünk.”

Ez még Newey autója

A Red Bull tavaly jelentős szervezeti átalakuláson ment keresztül. Sebastian Vettel távozása mellett az elmúlt évek sikerszériájának alapembere, Adrian Newey is úgy döntött, hogy a háttérbe húzódik, és a Red Bull technológiai projektjeire kezd koncentrálni az F1-es fejlesztések felügyelete mellett. Az idei autójuk tervezéséből azonban még aktívan kivette a részét.

„Adrian hozzájárulása kicsit kisebb volt, de még mindig erősen látható a kéznyoma ezen az autón” – szögezte le Horner, aki megerősítette, hogy az RB11-est lényegében Newey tervezte. „Ő is ott lesz a (jerezi) teszten. Mostanában körülbelül 50-50%-ban osztja meg az idejét az F1 és a többi projekt között, de Adrian munkaidejének fele igencsak jelentős. Szorosan rajta tartotta a szemét azon is, hogy mi történik a motorfejlesztés terén.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!