Vágólapra másolva!
A McLaren versenyzői szerint nehéz feladat vár a csapatra, de biztosak benne, hogy a Hondával visszatérhetnek a csúcsra. Idén az lesz a céljuk, hogy közelebb kerüljenek az élmezőnyhöz.

Csütörtökön mutatták be a McLaren 2015-ös autóját, amely egy új korszakot nyit az istálló történetében, hiszen több mint két évtized után ismét Honda-motorral próbálnak sikeresek lenni. A McLarennél tisztában vannak vele, hogy a győzelmekig még sokat kell dolgozniuk, egyrészt a vadonatúj motor, másrészt pedig az elmúlt évek gyengélkedése miatt. A McLaren legutóbb 2012-ben nyert futamot, és az elmúlt két évben csak egy versenyen tudtak dobogóra állni.

A csapathoz visszatérő Fernando Alonso nem titkolja, a világbajnoki cím reményében érkezett a McLarenhez, de tisztában van vele, hogy ehhez még hosszú utat kell megtenniük. Ennek ellenére biztos benne, hogy a kezdeti nehézségek után sikeresek lesznek, ezért azt ígéri, türelmes lesz a csapattal.

„Felkészültünk rá, hogy gyorsan kell sokat tanulnunk, de egyértelműen látszik, hogy a McLaren-Honda teljesen elkötelezett a siker iránt" – jelentette ki. „Az első célunk az lesz, hogy a szezon előtti teszteken minél többet megtudjunk az autónkról. Meg kell értenünk az egész csomag működését, és ki kell belőle hoznunk a lehető legjobb teljesítményt. Ez nem lesz könnyű, és problémáink is lesznek, de készen állunk erre."

Button és Alonso tudják, hogy várni kell a sikerekre Forrás: McLaren

A folyamatos fejlődés a cél

Alonso szerint a McLarennek most a folyamatos fejlődésre kell koncentrálnia. „A McLaren a múltban is arról volt híres, hogy nagyon gyorsan képes új fejlesztéseket bevetni, ezzel is erősebbé téve a csomagját" – magyarázta a spanyol, aki túltette magát a 2007-es sérelmein, és tiszta lappal szeretne új korszakot nyitni a pályafutásában.

„Nagyon büszke vagyok, és megtisztelve érzem magam, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek" – nyilatkozta. „Úgy nőttem fel, hogy láttam, amint uralják a Forma-1-et. Ez most nagy lehetőség számomra a visszatérésre velük. A nulláról indulunk, és én készen állok tanulni. Együtt nyitunk új fejezetet, és indulunk felfedezőútra."

Alonso vasárnap, a jerezi teszt első napján próbálhatja ki először az MP4-30-ast, amelyről egyelőre annyit mondott, hogy „jól néz ki". „A mérnököktől és a tervezőktől hallottak alapján alig várom, hogy megkezdhessük a tesztelését, de az egész csapat hozzáállása új filozófiára épül" – mondta. „Még sok munka vár ránk, mert még minden új."

Motiváltabbak, mint valaha

A kétszeres világbajnok szerint „ez tanulóév lesz mindannyiunk számára, de a célunk a győzelem." Egyetért vele Jenson Button is, aki szerint nem szabad elfelejteni, hogy a McLarennek először le kell dolgoznia a hátrányát az élcsapatokkal szemben. „Valóban érezni, hogy a csapaton belül újra eluralkodott az optimizmus, és az egész istállót pozitív hangulat járja át" – nyilatkozta Button. „Még soha nem láttam ilyen motiváltnak a srácokat – alig várjuk, hogy elkezdjük a tesztelést Jerezben, és keményen dolgozzunk az autónk fejlesztésén."

„Nincsenek illúzióink, tudjuk, hogy nem lesz könnyű. Óriási kihívás áll előttünk, hiszen nagy hátrányt kell ledolgoznunk, de biztos vagyok benne, hogy képesek vagyunk rá" – folytatta. „Az előző szezont jó formában fejeztük be, sokat javultunk. Mindent megteszek azért, hogy ezt 2015-ben is folytassuk."

Button hozzátette, a munkájában és a magánéletében is megújulást hozott az idei év. „Folytathatom a pályafutásomat a McLarennel, megnősültem, és most a csapattal belevágok egy új, izgalmas fejezetbe" – sorolta. „Egész télen keményen edzettem, és alig várom, hogy végre beleülhessek a McLaren Honda MP4-30-asba."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!