Vágólapra másolva!
Mindössze 4 motort használhatnak az idén az F1-es csapatok, és a McLaren-Honda csapatfőnöke szerint ez „kihívást” jelenthet számukra. A wokingi istálló nem csak a Honda erőforrásainak meghibásodásától tart.

A jövő heti F1-es idénynyitó egyik nagy kérdése, hogy a teszteken folyamatosan elromló Honda erőforrás képes lesz-e teljesíteni az Ausztrál Nagydíj távját, a McLarennél viszont akkor sem nyugodhatnának meg, ha ez sikerülne, hiszen mindössze 4 motort lehet idén beépíteni az F1-es autókba.

A McLaren-Honda egyelőre nem mutatta jelét annak, hogy egyáltalán a közelébe tudnának érni ennek a futásteljesítménynek, és Eric Boullier, a wokingiak csapatfőnöke is elismerte, hogy aggódnak a motorszabály miatt.

„Igen, bizonyos szempontból” – jelentette ki az Autosportnak. „Arra készítjük fel magunkat és a Hondát, hogy a szezon során csak 4 motort használjunk, de azt már tavaly is láttuk, hogy többen még 5-6 motorral is csak szenvedtek, úgyhogy ez nagy kihívás lesz. De, szerintem ez nem csak ránk igaz.”

A McLaren eddig többet volt a bokszban, mint a pályán Forrás: McLaren

A wokingiak tesztnapjai általában úgy alakultak, hogy már a délelőtt első órában javítani kényszerültek a Honda erőforrást, ami aztán ebédidőre rendszerint újra elromlott, és aznap már nem is léptek újra pályára, mert a legtöbbször a komplett erőforrást cserélniük kellett. Ez Boullier szerint az autó fejlesztésének is sokat ártott.

„Való igaz, hogy vannak megbízhatósági problémáink bizonyos kisegítő berendezések terén, és mivel nem tettük meg a tervezett távot, nem mondhatjuk, hogy az autó minden problémájával szembesültünk” – foglalta össze. „Sajnos, van egy működési lánc, és amíg az erőforrás nem funkcionál, addig nem tudjuk az autót fejleszteni.”

Button szerint így is előreléptek

Bár a versenyzők között Jenson Button volt a kevésbé szerencsés, aki a legtöbbet szenvedett a műszaki hibáktól, a brit pilótát ismét elragadta a japánok mentalitása, és elégedett volt azzal is, ahogy a motor karakterisztikája fejlődni kezdett a tesztek idején.

„Fontos még a vezethetőség is, ez lenyűgözött engem” – árulta el az erőforrás kapcsán. „Ez mindig aggodalomra ad okot, mert ismeretlen tényező, de jelentős lépéseket tettünk előre. Ez az a terület, amivel a leginkább elégedett vagyok.”

„Mindkét oldalon nagyon szorosan dolgozunk egymással, a Honda segíti a McLarent, és bizonyos esetekben fordítva is, ezt nagyszerű látni.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!