Vágólapra másolva!
A nehézségek ellenére is kitart idei célja mellett a Honda, a McLaren partnereként még az idén F1-es futamot akarnak nyerni. A japánok sportprogramját irányító Jaszuhisza Arai szerint nem segítené őket, ha több csapatnak szállítanának erőforrást.

Nem úgy indult a McLaren-Honda újkori története, ahogy azt a nagykönyvben megírták, mivel a japán erőforrás eddig igen megbízhatatlannak bizonyult, ami alaposan visszavetette a wokingi csapat teljesítményét és a fejlesztések ütemét. A két héttel ezelőtti Ausztrál Nagydíj előtt az is kétséges volt, hogy a McLarenek be tudják-e fejezni a futamot. Ez végül Jenson Buttonnak sikerült, bár csupán csökkentett teljesítménnyel, az utolsó helyen.

A Honda motorral szerelt autók a téli teszteken messze a legkevesebb kilométert tették meg, miközben a rivális gyártók több autóval több tapasztalatot gyűjthettek. A japánok F1-es programját vezető Jaszuhisza Arai viszont nem gondolja, hogy kedvezőbb helyzetben lennének, ha több partnerük lenne.

Utolsókból lesznek az elsők? Forrás: McLaren

„Egy csapatot alkotunk, a McLarennel közösen dolgozunk. Rendelkezünk elég adattal ahhoz, hogy a helyes irányba fejlesszünk. Semmennyit nem számítana, ha egy másik csapatot is ellátnánk, hogy további adatokhoz jussunk. A McLaren tapasztalata komoly segítség, a két világbajnok pilótánk is nagy szaktudást hoz a pályáról” – közölte Arai.

2008 végén történt kiszállása után az idén visszatérő márka már korábban bejelentette, hogy az első év során nem terveznek együttműködni más csapatokkal, a későbbiekben viszont nem zárják ki, hogy több Honda motoros autó álljon az F1 rajtrácsán. Mindazonáltal ez továbbra sem elsődleges szempont.

„Jelenleg nincs ajánlatunk más csapatoktól, de nyilvánvaló, hogy ha valaki felkér minket, át tudjuk gondolni a lehetőséget” – foglalta össze Arai. „Nem vagyunk ellene, de mi magunk nem keresünk más csapatokat.”

Még mindig a győzelem a célkeresztben

Bár a McLaren-Honda helyzete jelenleg kifejezetten aggasztó, a teszteken gyűjtött adatokat ismerő csapattagok, a menedzsment és a pilóták egyaránt töretlenül hisznek abban, hogy az MP4-30 csupán finomhangolást igényel, és amint összeáll a csomag, a lehengerlő formában lévő Mercedes is legyőzhető lesz vele. Arai minél korábban szeretné ezt látni.

„Hogy mikor fogunk győzni? Természetesen még az idén akarunk” – jelentette ki. „Nem változtatunk a céljainkon, de adódtak problémáink a téli teszteken, amelyekre nem számítottunk” – mondta a japán szakember.

„Voltak problémáink a téli teszteken, ezért az első céljainkat nem értük el, de még mindig keményen dolgozunk, ezért a további elképzeléseket nem változtatjuk meg. Az idén (a futamgyőzelem) a végső célunk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!