Vágólapra másolva!
A visszatérő spanyol pilótát az ERS túlmelegedése, Jenson Buttont a turbó hibája állította meg a Malajziai Nagydíjon, de Alonso úgy véli, ha ilyen ütemben javulnak, hamarosan ismét sikeresek lehetnek.

Műszaki hibák vetettek véget a McLaren versenyének, de Fernando Alonso ennek ellenére pozitív érzésekkel távozik Malajziából, hiszen a wokingi csapat teljesítménye sokkal jobbnak bizonyult az Ausztráliában látottaknál. Jenson Button és Alonso is versenyben volt a pontszerző helyekért, amikor először a spanyol, majd a brit pilóta autója is felmondta a szolgálatot.

„Ezeket a gondokat általában ki lehet szúrni a téli teszteken, de az első idei versenyeken minél több hibát fel kell ismernünk, és el kell fogadnunk pár kiesést” – mondta Alonso a Sky Sports-nak. „Tartani tudtam a lépést a mezőnnyel, sőt a kerékcsere előtt még közeledtem is a Red Bullokhoz, ami kellemes meglepetés volt. Ha így folytatjuk, hamarosan sikeresek leszünk."”

A McLaren később megerősítette, hogy Alonso autóján túlmelegedett az ERS, ezért rendelték vissza a 21. kör során a bokszba, ahol fel kellett adnia a futamot. A kétszeres világbajnok ennek ellenére sem volt bosszús.

„Az autó jobban ment a kiesésig, mint vártuk” – jelentette ki. „Vannak még technikai gondjaink, amelyeket vizsgálunk, de így is szép munkát végeztünk a hétvégén. Amennyiben fenn tudjuk tartani ezt a fejlődési ütemet, hamarosan élvezhetjük a sikert is.”

A McLaren mindkét pilótáját kellemes meglepetésként érte a McLaren versenytempója Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Button a motor erőtlenségére panaszkodott a rádión, amikor látványosan lelassult, majd a bokszba hajtott. Kiesésének oka a turbó meghibásodása volt. A 2006-os USA Nagydíj óta ez volt az első futam, amelyen egyik McLaren sem ért célba.

A brit „érdekesnek” minősítette a versenyt, amely kissé „zavaros” volt a Safety Car megjelenésekor. Kritizálta a bokszkiállás miatt elé kerülő Roberto Merhit, aki „valószínűleg nem olvasta a szabálykönyvet”, mert nem futotta meg a szükséges időket, így nem érték rendesen utol a biztonsági autót.

A 2009-es világbajnok szerint a McLaren gyorsabb volt a – szintén szenvedő – Force Indiánál, „a Lotus sem volt sokkal jobb”, náluk és Buttont kellemes meglepetésként érte, hogy a Red Bullok sokáig látótávolságban maradtak tőle. Azt mondta, a legfontosabb számukra a motor minél okosabb felhasználása, amiben az is segítheti a csapatot, hogy ötre emelkedhet az erőforrások száma.

A futamon történtekről megjegyezte: „Láthatók az erősségeink és a gyengeségeink, ezek elég egyértelműek a Force Indiával összehasonlítva” – utalt a náluk üzemelő Mercedes motorra. „Fontos a többiekkel harcolni. Ezt élvezem, remélhetőleg versenyről versenyre levadásszuk őket. Nem hoz lázba, ha a 13. vagy a 14. helyen érek célba, de fontos információkat gyűjteni.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!