Vágólapra másolva!
Vettel belerondított a Mercedes időmérő edzésébe, miután befurakodott az újabb pole pozíciót szerző Hamilton, valamint Rosberg közé. A német versenyző frissebb abroncsaiból kovácsolna előnyt a holnapi futamon.

Továbbra is verhetetlennek bizonyul Lewis Hamilton az időmérő edzéseken az idei szezon során. A világbajnoki címvédő zsinórban a 4. pole pozícióját szerezte Bahreinben. Hamilton hozta a papírformát, az időmérő mindhárom szakaszában a leggyorsabb volt, de Sebastian Vettel 2. helye miatt nem lehet teljes a stuttgartiak öröme.

„Vettel nyomás alá helyezett minket, a Mercedes szempontjából kár, hogy Nico nem tudta őt elkapni” – nyilatkozta Niki Lauda, a címvédő csapat ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező elnöke. „Vettel nagyon jó munkát végzett, igazán lenyűgöző” – dicsérte a Ferrari pilótáját.

Malajziához hasonlóan ezúttal is Nico Rosberg látta kárát a Scuderia előretörésének, a láthatóan csalódott német – aki tavaly az élről kezdhette a futamot – kénytelen volt a vereségét magyarázni. Úgy érzi, túlságosan a futamra koncentrált: a Q1-ből és a Q2-ből igyekezett minél lassabb körrel továbbjutni, hogy kímélje a versenyre is tartogatott gumijait, emiatt azonban kiesett a ritmusból, és a Q3-ban már nem tudta újra felvenni a fonalat.

Hamilton pályafutása 42. pole-ját ünnepli Forrás: Daimler

„Nem számítottam arra, hogy Sebastian ilyen gyors lesz” – ismerte el Rosberg, „Azt sem vártam, hogy én ennyire küszködni fogok. A hétvégén már voltak jó rajtgyakorlataim, talán a második helyet megszerezhetem” – vázolta a terveit.

Rosberg a pálya tisztább oldaláról várhatja a piros lámpák kialvását, ami nyilvánvalóan előnyt jelenthet számára, de az első kanyarig mindössze négyszáz méter áll majd a rendelkezésére az előzéshez, így nehéz lesz Vettel elé kerülnie. Viszont bízik abban, hogy a gumik utána jól teljesítenek majd.

„Mindenkinél jobbak az abroncsaim a holnapi versenyre, de ez csak egy apróság, nem nagy különbség” – közölte, majd a Ferrarival kapcsolatban elmondta: „Pénteken gyorsabbak voltak nálunk, tegnap éjjel azonban elég sokat dolgoztunk, mégpedig elsősorban az esti hűvösebb körülmények között nyújtott teljesítményünkön. Biztos vagyok benne, hogy javultunk. Holnap a győzelemre hajtok.”

A Mercedes nem számolt a Ferrari feltámadásával

Hamilton sem kerülhette el a Ferrarival való összehasonlítást. Bár a pénteki eredmények a Scuderia előnyét sugallják hosszabb távon, a Mercedes pilótája magabiztos volt újabb pole pozíciója után.

„Az egész hétvégén gyorsnak bizonyultak, nehéznek ígérkezik legyőzni őket” – nyilatkozta a Sky Sportsnak a Ferrariról. „Remek a tempójuk, de az előnyösebb pozíciónk remélhetőleg a segítségünkre lesz. Mindent meg fogunk tenni, hogy a gumik olyan sokáig bírják, amennyire csak lehet. Szerintem jól állunk, már várom a csatát.”

A vasárnapi futamon nem unatkozik majd a Mercedes menedzsmentje Forrás: Daimler

Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója sem tagadta, hogy a Ferrari következetes teljesítménye váratlanul érte a világbajnoki címvédőt, elsősorban ugyanis a tavaly sokat javuló Williams további előretörésére számítottak.

„Igen, a Ferrari meglepett minket, de nem kaptak rajta minket letolt gatyával” – viccelődött a Forma-1 hivatalos honlapjának adott interjúban. „Hatékony és meggyőző munkát végeztek az autójuk fejlesztése terén, most ott tartanak, ahol a Ferrarinak tartania kell. Örömmel veszünk részt velük egy nagy csatában, ez kihívás számunkra, és a Ferrari visszatérése a Forma-1-nek is jót tesz.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!