A szerény eredmények dacára nem ingott meg a Red Bull bizalma Kvjatban

Daniil Kvyat - Portrait Daniil Kvyat poses for a portrait in Barcelona, Spain on February 18th, 2015 // Alberto Lessmann/Red Bull Content Pool // P-20150313-00284 // Usage for editorial use only, danyiil kvjat, f1, forma-1
Daniil Kvyat poses for a portrait in Barcelona, Spain on February 18th, 2015 // Alberto Lessmann/Red Bull Content Pool // P-20150313-00284 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Az orosz versenyzőt nem érdeklik a teljesítményét ért kritikák. A Toro Rossótól előléptetett pilóta csapatfőnöke szerint csak egy tiszta hétvégére van szükség, és az eredmények jönni fognak.

Szebb bemutatkozást remélhetett a Red Bullnál a csapat újdonsült versenyzője, Danyiil Kvjat, aki az idei négy futamból mindössze kettőt tudott befejezni, és eddig a legjobb eredménye is csak a 9. hely. Kvjatnak akkor szavazott bizalmat jelenlegi csapata, amikor Sebastian Vettel váratlanul bejelentette, hogy a Ferrarihoz igazol.

Az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve szerint nem biztos, hogy helyes döntés volt előléptetni az oroszt. „Tavaly jól ment a Toro Rossónál, de semmi különöset nem mutatott” – jelentette ki a kanadai. „A Red Bull nagy felhajtást tud csapni valaki körül, de az F1 a nyomás kezeléséről szól” – mondta a holland De Telegraafnak.

Kvjat már élete első versenyén pontot szerzett a Toro Rosso színeiben, majd hazai nagydíján az 5. rajthellyel is felhívta magára a figyelmet. Az orosz szerint továbbra is ugyanolyan jó teljesítményre lenne képes, mint amivel meggyőzte jelenlegi főnökeit, akik az előléptetése mellett döntöttek.

Kvjat önbizalma töretlen Forrás: Alberto Lessmann/Red Bull Photofiles/Albertolessmann

„Nem fogom megkérdőjelezni a képességeimet, és nem érdekel, ha más megteszi” – közölte az orosz, aki nem esett kétségbe az őt is sújtó motorhibáktól. „A helyzet persze bosszantó, de nagyon gyorsan meg is változhat. Nyilvánvalóan akadnak átnézendő dolgok, de hozzá vagyok szokva ahhoz, hogy kemény munkával és elhivatottsággal kell úrrá lenni a problémákon, ez pedig nem fog megváltozni.”

Az 1994-ben született pilóta már az Ausztrál Nagydíj rajtja előtt kiesett, amikor a rajtrácsra vezető körön megállt alatta a Red Bull, és Kínában ismét motorhiba miatt volt kénytelen félreállni. Az edzéseken fékproblémák és egyéb műszaki meghibásodások nehezítették a dolgát, ezért egyelőre azt sem tudja pontosan, mennyire versenyképes.

„Folyamatosan problémamentes edzésekre lenne szükség, de ez most nem adatik meg” – foglalta össze. „Amikor nagyon szoros a programunk, bármilyen apróság visszavethet minket, ezért várom már, hogy egy tiszta hétvégén legyen. Akkor majd meglátjuk, hol tartok, most még én sem tudom igazán.”

Horner nem aggódik Kvjat miatt

Az eredmények hiánya a csapatvezetés Kvjatba vetett bizalmát nem ingatta meg, legalábbis Christian Horner csapatfőnök biztos abban, hogy egy jobb autóval a teljesítménye is sokat fog javulni.

„Danyiil problémája, hogy rengeteg műszaki hiba érte utol, sokkal több, mint amennyi az ő része lett volna” – ismerte el Horner. „Ezek hátráltatták a szabadedzéseken, az időmérőkön és a versenyeken is, de amikor tiszta köröket tudott futni, szép munkát végzett.”

„Jelenleg nehéz felmérni a teljesítményét, mert a körülmények még nem voltak adottak számára. Mi viszont látjuk, hogy mindenképpen gyors, jó visszajelzéseket ad, és nem szontyolodott el. Idővel és a megbízhatóság javulásával látják majd, hogy mire képes.”

Kvjat egyelőre a világbajnokság 15. helyén áll, 4 ponttal a malajziai és bahreini 9. helyeinek köszönhetően.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!