Vágólapra másolva!
Megrekedtek a monzai futam jövőjével kapcsolatos tárgyalások Monacóban, mivel az olasz delegáció szerint Bernie Ecclestone továbbra sem fogadja el az ajánlatukat. Alternatív lehetőségekben egyelőre nem gondolkodnak.

A monzai futam sorsáról is tárgyalt egymással Bernie Ecclestone és Angelo Sticchi Damiani, az olasz motorsport szövetség elnöke, de továbbra sem találnak mindkét fél számára elfogadható megoldást, mert a brit üzletember a korábbiaknál magasabb anyagi elvárásainak egyelőre nem tudnak megfelelni.

Ráadásul a Motorsport.com értesülései szerint addig nem is egyeztetnek újra, amíg az olaszok elő nem állnak újabb pénzügyi garanciákkal. „Amennyiben össze tudjuk szedni a pénzt, semmi gond nincs” – mondta Damiani, aki szerint határidő legalább nem szorítja őket, „de azért jobb lenne megoldást találni.”

Monza jövője továbbra is kérdéses Forrás: AFP

A Milánói Autóklub elnökeként dolgozó Ivan Capelli szerint „minden nap keményen dolgoznak, hogy megfelelő ajánlatot tegyenek Bernie-nek.” Capelli „kritikus” kérdésnek nevezte, hogy Monza további forrásokat tudjon bevonni a verseny megtartása érdekében. A pálya az elmúlt időszakban sikeresen elnyert 20 millió eurónyi támogatást a helyi kormányzattól, azonban azt csak infrastruktúra-fejlesztésre költhetik el.

Damiani úgy véli, „ha jó munkát végeznek, valószínűleg lesz nagydíj Monzában”, más lehetőségeket – például a mugellói pálya bevonását – csak akkor mérlegelik, ha ők maguk nem végzik jól a feladataikat, de szerinte Monzának van jövője.

Olaszország elvesztése fájna

Az idei szezon során – valószínűleg csak ideiglenesen, de – kiesett már egy történelmi futam, a Német Nagydíj a versenynaptárból. A korábbi F1-es pilóta, Nick Heidfeld szerint a hagyományok miatt „még furcsább lenne, ha nem rendeznének több nagydíjat Olaszországban”, de az egykori Williams és BMW Sauber-versenyző azt is megérti, hogy az F1 alapvetően üzlet.

„Egykori versenyzőként és a sport rajongójaként ugyanakkor nem látom értelmét ennek. Az üzleti szempontokat és a hagyományokat is figyelembe kell venni” – jelentette ki a német, aki igazán szomorúnak tartja, hogy a sikeres versenyzők és nagyvállalatok jelenléte, valamint a hagyományok ellenére az idén nem lesz futam hazájában. „Biztos vagyok abban, hogy a rajongók kívülről nagyon furcsának látják ezt.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!