Häkkinen védelmébe vette Verstappent

Forma-1, Max Verstappen, Scuderia Toro Rosso, Monaco, Monte Carlo
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 23: Max Verstappen of Netherlands and Scuderia Toro Rosso drives during qualifying for the Monaco Formula One Grand Prix at Circuit de Monaco on May 23, 2015 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images/Red Bull Content Pool // P-20150523-00543 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A korábbi kétszeres világbajnok szerint nem igazságos a holland tinédzser büntetése, Ricciardo megmozdulását Kimi Räikkönen ellen viszont nem hagyta volna annyiban. Verstappen úgy véli, Grosjean féktesztelte őt Monacóban, de ezt a Lotus cáfolja.

Rutinosabb versenyzők határozott kritikával illették Max Verstappent, miután a múlt vasárnapi Monacói Nagydíjon nagy sebességgel belerohant Romain Grosjean autójába, majd a gumifalba fúródott. A hollandot öthelyes rajtbüntetéssel sújtották a sportfelügyelők, de Mika Häkkinen szerint ez így nincs rendjén.

„Grosjean a korábbi köröktől eltérő íven autózott, és a sebessége is alacsonyabb volt. Szerintem ha nem változtatott volna a tempóján és a pályáján, valószínű, hogy az előzési manőver sikeresen lezajlott volna” – nyilatkozta az Ilta Sanomatnak a korábbi kétszeres világbajnok.

Verstappent védik a baleset után Forrás: Getty Images/Mark Thompson

Häkkinen ezzel szemben szabálytalannak látta, hogy Daniel Ricciardo meglökte Kimi Räikkönent, és így vette át az 5. helyet a Ferrari finn pilótájától. A pilóták és a közönség egy része is értetlenül fogadta, hogy Fernando Alonso hasonló akcióját miért szankcionálták, a Red Bull pilótájáét pedig miért nem. Häkkinen annyit tett hozzá, hogy szerinte „Daniel már többször is demonstrálta, hogy amint valaki helyet hagy, ő rögtön rámozdul, és nem is gondolkodik el azon, hogy túlzott kockázatot vállal-e.”

A holland De Telegraaf hasábjain az egykor az F1-ben is szerencsét próbáló Jan Lammers kijelentette, „nem érti” az FIA döntését, és szerinte „mindenki, aki érdekelt a Forma-1-ben, hálát adhat az istennek, hogy Verstappen megérkezett”, mert „neki köszönhetően az emberek ismét a fotelek karfáit markolva nézik a versenyeket, aztán jön egy ilyen büntetést. Elgondolkodtató, hogy az emberek mit is akarnak valójában” – jelentette ki. Lammers szerint nem elfogadható érv, hogy a szövetség nevelő célzattal szabta ki a büntetést a 17 esztendős pilótara, szerinte ugyanis „becsapódni a gumifalba éppen elég jó lecke volt.”

Féktesztelték?

Verstappen a saját hivatalos weboldalának azt mondta, hogy „egy balszerencsés kerékcsere után kezdtem átjutni a mezőnyön, mielőtt fékteszteltek és nagyot ütköztem az 1-es kanyarban.” A holland fiatal elismerte, hogy a nyaka kissé meghúzódott, de nem volt olyan vészesen, mint várta, és hamar túllépett a történteken. „Előfordul az ilyesmi, ez csak erősebbé tesz. Majd legközelebb megszerezzük a pontokat, amelyeket megérdemlünk, még a rajtbüntetés ellenére is.”

A Lotus vezető versenymérnöke, Alan Permane később a Twitteren cáfolta, hogy Grosjean féktesztelte Verstappent. A brit mérnök szerint Grosjean 5 méterrel később fékezett, mint az előző körben, ezt is figyelembe vette az FIA, amikor Verstappen büntetését kiszabták.

Bár még csak hat futamon állt rajthoz az F1-ben, sokan máris fényes jövőt jósolnak a Toro Rosso tinédzserének, ő maga azonban egyelőre nem kapkod a jövőjével kapcsolatban. „Fontos, hogy itt először sok tapasztalatot gyűjtsek, mert ezzel lesz az ember sikeres egy élcsapatnál. (Carlos Sainz és én) újoncok vagyunk, hibákat követünk el, de ezt megbocsájtják nekünk. A Red Bullnál viszont nem lehet hibázni, úgyhogy most jó itt lenni” – magyarázta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!