Vágólapra másolva!
Ecclestone új promótert keres az Olasz Nagydíjnak, miután Monacóban sem jutottak előbbre tárgyalásokkal. A barcelonai futam jövője az új polgármester miatt lehet kétséges.

Továbbra sem lehet tudni, hogy sikerül-e meghosszabbítani az Olasz Nagydíj 2016-ban lejáró szerződését, miután a szervezők még mindig nem tudtak megegyezni Bernie Ecclestone-nal a rendezési díjról. Ecclestone szokásához híven az eddiginél magasabb összeget kér az új szerződésért, a nagydíj promóterei azonban ezt nem tudják kifizetni.

Ecclestone a Monacói Nagydíj hétvégéjén találkozott az Olasz Automobil Klub elnökével, Angelo Sticchi Damianival és a promótert képviselő korábbi F1-es versenyzővel, Ivan Capellivel. A Forma-1 nagyura a napokban elmondta, az ottani tárgyalások sem vezettek eredményre, és a megbeszélések „holtpontra jutottak."

Ecclestone-t gyakran támadják amiatt, hogy a pénz miatt hagyja elveszni a Német és Olasz Nagydíjhoz hasonló klasszikus versenyeket, de a brit szerint az a fő probléma, hogy a régebbi helyszínek nem hajlandóak elegendő pénzt fizetni.

Nem tudni, meddig lesz Olasz Nagydíj Monzában Forrás: AFP

„Korábban az volt a hagyomány, hogy az európai pályák fizettek az F1-es futamok rendezéséért, de most nem akarnak fizetni" – jelentette ki az olasz Autosprintnek nyilatkozva Ecclestone, aki állítólag évi 20 millió eurót kér Monzától. „Tehát ők azok, akik nem akarják tiszteletben tartani a hagyományokat."

Ecclestone hozzátette, ha a jelenlegi promóterrel nem sikerül megegyezniük, szívesen tárgyalna más érdeklődőkkel is, de egyértelművé tette, hogy a kért összeget nem fogja csökkeni. „Kíváncsi vagyok, van-e olyan promóter Olaszországban, amely hajlandó átvenni az Olasz Nagydíj szervezését" – mondta, majd hozzátette, az európai futamok még így is kedvezőbb helyzetben vannak a többinél. „Ami a rendezési díjakat illeti, az európaiak még mindig előnyben vannak a többi versenyhez képest."

A Spanyol Nagydíj is bajba kerülhet

Úgy tűnt, a hagyományos európai helyszínek közül legalább a Spanyol Nagydíj biztonságban érezheti magát néhány évig, hiszen az idei versenyen jelentették be, hogy 2019-ig meghosszabbították a pálya szerződését. Barcelonában azonban múlt hétvégén új polgármestert választottak meg, aki kijelentette, a város legfontosabb dolga nem az, hogy az F1-es futamot támogassa.

„Figyelembe véve, mik történnek manapság Barcelonában, a Forma-1 nem élvez prioritást" – nyilatkozta Ada Colau. „Nem arról van szó, hogy bármit is elleneznék, sőt szívesen közreműködünk minden sporteseményben, amit Barcelonában vagy a környékén rendeznek. De egyértelművé kell tennünk, mik a prioritásaink."

Spanyol források szerint Barcelona városa évente 4 millió euróval járul hozzá a verseny megrendezéséhez. Az új polgármester rámutatott, hogy ebből az összegből például 4500 ösztöndíjat tudnának finanszírozni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!