Vágólapra másolva!
Gerhard Berger úgy véli, az istállók csak hátráltatják a döntéshozást, mert mindenki a saját érdekeit helyezi előtérbe. A 2017-re tervezett szabálymódosítások viszont a helyes irányba jelenthetnek egy lépést.

Gerhard Berger úgy véli, a Forma-1-ben sokkal könnyebben és eredményesebben lehetne új szabályokat bevezetni, ha az istállókat kizárnák a döntéshozási folyamatból. Jelenleg a Stratégiai Munkacsoport révén a csapatoknak is komoly beleszólásuk van a szabályok alakulásába, az egyetértés hiánya miatt azonban sok kezdeményezés soha nem valósulhat meg.

A korábbi F1-es versenyző – aki később a Williams-BMW-nél és a Toro Rossónál is vezető pozícióban dolgozott – úgy véli, Bernie Ecclestone-nak és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökének, Jean Todtnak kellene a kezébe vennie az irányítást, és korlátozniuk kellene a csapatok szerepét.

„Nem a csapatok dolga eldönteni, mire van szüksége a sportnak" – nyilatkozta az osztrák a Motorsport.com-nak. „A csapatoknak csak az elvárásoknak kellene megfelelniük. Ez régen is így volt, és újra így kellene lennie."

Berger szerint a csapatok túlságosan különböznek, ezért nem fognak egyetérteni Forrás: AFP

Soha nem lesz egyetértés

Berger szerint egyáltalán nem meglepő, hogy a Stratégiai Munkacsoport tagjai ritkán tudnak bármiben is megegyezni, hiszen mindenkit a saját érdekei vezérelnek. „A különböző istállók teljesen más környezetben dolgoznak, és más a költségvetésük is, ezért soha nem fog egyezni a véleményük" – magyarázta. „Sokan gondolják úgy, hogy változásra van szükség, de mindenkinek más a véleménye, és sokak érdeke ütközik. Szerintem ma a legfőbb probléma, hogy nehéz végigvinni a kezdeményezéseket."

„Néha születnek jó ötletek, máskor pedig kevésbé jók. Viszont nagyon nehéz szabályt alkotni belőlük, mert mindenki részt vesz a döntéshozásban" – vélekedett Berger. „A FOM, az FIA, a csapatok – mindenkit más érdekek vezérelnek, ezért végül nagyon kevés döntés születik."

Berger ettől függetlenül lát biztató jeleket, örömmel értesült például arról, hogy a Stratégiai Munkacsoport meg tudott egyezni a 2017-re tervezett szabálymódosításokról. „Nekem mindegy, hogy lesz-e újra tankolás, vagy nem" – mondta. „Ez óriási változást nem jelent majd, de talán egy lépés lehet a pozitív irányba."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!