Vágólapra másolva!
Mindkét McLaren simán kiesett a Q1-ben a Brit Nagydíj időmérőjéről, és Fernando Alonso elismerte, hogy a problémáikra nincs gyorsan ható orvosság. Jenson Button különösen szomorú volt, amiért a hazai pályáján már korán búcsúznia kellett.

Szinte feltartott kézzel kezdte meg az időmérőt a McLaren legénysége, miután Fernando Alonso az ERS hibája miatt majdnem kénytelen volt kihagyni az edzést, Jenson Button pedig már előre jelezte, hogy már az is nagy eredmény lenne, ha a McLarenek a hazai pályájukon be tudnának jutni a Q2-be. Nem is tévedett: csak a két Manort tudták megelőzni, így már az elején, a 17-18. helyen elbúcsúztak.

„Kihoztuk a maximumot a lehetőségeinkből, így néhány tizeddel Jenson előtt végeztünk” – mondta Alonso. „Ennél nem tudtam volna sokkal gyorsabb lenni. A helyzet így marad Magyarországon is, Belgiumban rosszabb lesz, Monzában meg még rosszabb a motorteljesítmény jelentősége miatt. Így állunk jelenleg” – nyilatkozta a spanyol, aki korábban háromszor indult az élről Silverstone-ban.

Alonso nem vár javulást a McLarentől - katt a galériához! Forrás: Honda

Alonso viszont rámutatott, hogy mindössze másfél másodpercre maradtak el a Q1-ben az első helyezett Kimi Räikkönen legjobb idejétől ugyanolyan gumival, ráadásul Silverstone a második leghosszabb pálya a naptárban, így „furcsán hangzik, de ez volt az egyik legjobb időmérőnk az idén.” A spanyol ennek ellenére világossá tette, hogy nem elégedettek a jelenlegi helyzetükkel, és ezzel Jenson Button is egyetértett, aki szerint „nagyon kemény napunk volt, különösen a hazai közönség előtt.”

„Még ha a közönség meg is érti a helyzetünket, az ember mindig többet remél a hazai nagydíján, de ez nem a mi napunk volt” – mondta a brit, aki 2000-es bemutatkozása óta még soha sem állhatott dobogóra Silverstone-ban. „Mindketten ahhoz szoktunk, hogy a győzelmekért harcolunk, úgyhogy ezt a helyzetet mindenki nehezen éli meg a csapatban” – ismerte el. „Az összetartás és a közös fejlődés kulcsfontosságú. Fontos bónusz számunkra, hogy jelentős tapasztalattal rendelkezünk.”

Figyelmeztetést is kaptak

Ha még nem lenne elég problémája a McLarennek, csinálnak maguknak: az időmérő során Alonso autójára véletlenül Button egyik kerekét is felszerelték, ami a szabályok szerint tilos. A sportfelügyelők berendelték a wokingiak csapatmenedzserét, de a McLaren végül egy figyelmeztetéssel megúszta az incidenst, így Alonso megtarthatta a 17. rajthelyét csapattársa, és a két Manor előtt.

„Volt egy dupla kerékcserénk, és némi zavar támadt” – magyarázta a történteket Eric Boullier, a McLaren sportigazgatója. „Fernando megelőzte Jensont, aztán Jensont megállították az FIA-nál mérlegelésre, és az egyik kereke Fernando autójára került fel.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!