Vágólapra másolva!
Az F1 igazgatótanácsának egyik tagja szerint a világbajnokság körül tapasztalható súrlódások paradox módon hozzájárulhatnak a sport népszerűségének növekedéséhez, de elismerte, hogy a szponzorokat aggasztja a negatív hangulat. Németországban régóta először újra nő a nézettség.

Ismét javulni kezdett az F1 nézettsége Németországban, és a jogtulajdonos igazgatótanácsának egyik tagja szerint az elmúlt hetek folyamatos kritikái paradox módon akár segíthetik i a világbajnokság iránti érdeklődés növekedését. A befektetőknek és a szponzoroknak viszont nem tetszik a közönség negatív hozzáállása.

Izgalmas versenyt produkált a Forma-1 mezőnye a múlt hétvégén, Silverstone-ban, ami a csapatfőnökök szerint jót tett a világbajnokság megítélésének, miután az elmúlt hetek során a Mercedes fölénye, a távirányított versenyzők, és az unalom miatt sokan újra az F1 válságáról kezdtek beszélni. A jogtulajdonos igazgatótanácsában helyet foglaló Martin Sorrell szerint a borúlátó hangulat akár még jót is tehet az F1-nek.

Nagy kavarodás alakult ki a Brit Nagydíjon, így az sem volt zavaró, hogy a végeredmény nem okozott meglepetést Forrás: Daimler

„Érdekes, hogy amikor egy sport nyomás alá kerül, a pszichológia fordítva kezd működni, és az emberek kíváncsivá válnak rá” – mondta az AP-nek. „Minél több a súrlódás egy sportban, perverz módon annál érdekesebbé lesz, nem pedig unalmasabb” – vélekedett, bár ez inkább a pályán zajló küzdelem kapcsán értelmezhető így.

Sorrell is elismeri, hogy „jönnek olyan változások, amelyek jót tesznek a sportnak”, mert a közönség kritikája a marketing szempontjából mindenképpen káros. „Épp az egyik ügyfelünkkel tárgyaltam, nagyon érdekli őket a sport, de nyilvánvalóan zavaró számukra, amit hallanak és olvasnak róla. Ez némi bizonytalanságot kelt a köreikben, ami nem jó, de szerintem így is nagy lehetőségek előtt állunk. Az F1-ben óriási potenciál rejlik. A sport egyre fontosabb lesz, és az élő események jogdíjai továbbra is emelkednek.”

Németországban is javul a helyzet

A Brit Nagydíj után a mezőnynek az idén Németországba kellett volna utaznia, viszont a magas jogdíjak miatt egyik pálya sem vállalta a futam veszteséges megrendezését. A drága jegyek miatt a Mercedes és a német pilóták sikerei ellenére is visszaesett a közönség érdeklődése, de az F1 szempontjából jó hír, hogy a német RTL-en ennek ellenére hosszú idő után ismét javult a nézettsége. Már a kanadai és az osztrák futamé is nőtt, a silverstone-i versenyt pedig 5,33 millióan nézték, fél millióval többen a tavalyinál.

Nico Rosberg a Bildben megjelent cikkében kijelentette: „A Forma-1 a kritikák ellenére szerinte még mindig a világ legnézettebb motorsportja”, Niki Lauda pedig többé hallani sem akar arról, hogy a Mercedes miatt unalmasak a versenyek. „A többieknek gyorsabbá kellene tenniük az autóikat a siránkozás helyett. Hogy lehet hibás a Mercedes, amikor a Ferrarinál spagettivel dobálóznak, ahelyett, hogy a pályán próbálnának meg javulni?” – tette fel a kérdést a csapat elnöke.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!