Vágólapra másolva!
Eric Boullier kijelentette, a McLaren nem akarja, hogy zavart okozzon a Hondával kialakított munkakapcsolatukban egy esetleges B csapat ellátása erőforrásokkal, még akkor sem, ha ezzel üléshez juthatnának fiatal pilótáik. A Mercedes is motorral szerezhet helyet tesztpilótájának.

A McLaren idei teljesítménye mellett az istálló rendelkezésére álló pilóták bősége is problémát okoz a csapat számára. Fernando Alonso biztosan marad jövőre is, Jenson Button helye viszont egyelőre nincs megerősítve, és a partvonalra szorult Kevin Magnussen is mindenképpen versenyezni akar. A GP2-es bajnokságot hamarosan megnyerő Stoffel Vandoorne számára pedig nem marad más, csak az F1-es bemutatkozás.

Eric Boullier átérzi a problémát, de így sem támogatja, hogy B csapat felvállalásával orvosolják a helyzetet: „Nem vagyok biztos abban, hogy mi akarjuk megfizetni a Honda megosztottságának az árát vagy elveszteni a fókuszt ezért” – mondta az Autosportnak. „Egyensúlyoznunk kell. Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok, közben gondolkodunk, tárgyalunk és ötletelünk” – nyilatkozta, és „kellemes, de trükkös problémának” nevezte a túlkínálatot a pilóták terén.

Dilemmát okoz Button ülésének sorsa Forrás: McLaren

A francia csapatfőnök ígérte, hogy „mindent megtesznek” Magnussen F1-es visszatéréséért, és Vandoorne bemutatkozásáért, de elmondta, jelenleg boldogok a pilótapárosukkal, bár ennél többet nem akart mondani, mert „nem akarok hibás vagy igaztalan várakozásokat kelteni”, így Button még mindig nem lehet nyugodt a jövő évi helyzetével kapcsolatban. Boullier azt viszont elárulta, hogy a jelenlegi helyzetben könnyebb tapasztalt pilótákkal boldogulniuk.

„Mindketten hitelesek, és ez nagyon fontos” – jelentette ki. „Amikor valamelyikük mond valamit, mindenki figyel, és (a csapat tagjai) annyira bíznak bennük, hogy megpróbálnak megoldást találni. Ez jelentős különbség. Két junior pilótával az ember elcsábul, hogy tanítani akarja őket, ahelyett, hogy figyelne arra, amit mondanak. Amikor olyan helyzet alakul ki, amiben most mi vagyunk, jó dolog, ha a Honda és a McLaren hallgat a pilótáira. A múltjuk alapján megmutatják nekünk, hogy merre induljunk.”

A Mercedes is ülést keres

Bár korábban a Toro Rosso neve is felmerült a Honda esetleges ügyfeleként, a Honda egyetlen potenciális partnerének a Manor látszik, ami egyelőre nem döntött arról, hogy milyen motorok váltják az idén is használt 2014-es Ferrari erőforrásokat. Nem tudni, hogy a Honda tett-e lépéseket az irányukba, a Motorsport.com viszont úgy értesült, hogy a Mercedes érdeklődhet a sereghajtó istálló kiszolgálása iránt, akár a Red Bull elutasítása árán is.

Ennek oka, hogy noha Bernie Ecclestone mindenképpen Mercedes motoros Red Bullokat szeretne látni a 2016-os rajtrácson a márka F1-es jövőjének biztosítása érdekében, a stuttgartiak inkább a Manornak adnának erőforrásokat, így nem segítenék közvetlen ellenfeleiket, és ülést találhatnának tesztpilótájuknak, Pascal Wehrleinnek, aki jelenleg a DTM bajnoki címéért van harcban, és még egy szezont várhatóan nem akar a német túraautó-bajnokságban tölteni.

Toto Wolff a Red Bull esetleges ellátásával kapcsolatban azt mondta: „Az autónk és a sikerünk a kemény munka és a Daimler hatalmas befektetésének eredménye. Megdolgoztunk a fölényünkért, de közben van egy csapat, ami úgy döntött, nem akar a jelenlegi partnerével maradni. Ez a miénktől eltérő filozófia. Még semmi sem történt, mert nem foglalkozunk annyira a megállapodás lehetséges előnyeivel, mint a negatív érvekkel, amelyből a csapatunk számára valószínűleg több lesz.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!