Vágólapra másolva!
Visszafogottan optimisták az olaszok a hétvégén zajló monzai futam előtt, ahol remélik, sikerül egyezségre jutniuk Bernie Ecclestone-nal a verseny jövőjével kapcsolatban. Az ország miniszterelnöke is megpróbálja jobb belátásra bírni az F1 ügyvezetőjét.

A pályán kívül zajló események egyik központi témájának a hétvégén az Olasz Nagydíj jövője ígérkezik, miután a monzai pálya képviselői hosszú hónapok óta nem tudnak megállapodni Bernie Ecclestone-nal a 2016-ban lejáró szerződésük meghosszabbításáról. Korábban felmerült, hogy Imola válthatja a legendás helyszínt, de most úgy tűnik, Monzán múlik az Olasz Nagydíj sorsa, és bár Ecclestone borúlátó volt az ügyben, az olaszok reménykednek a megoldásban.

„Monzának felül kell kerekednie a mindannyiunk által jól ismert helyzeten” – mondta Angelo Sticchi Damiani, az olasz motorsport szövetség (ACI) elnöke. „Úgy gondolom, némi optimizmussal vannak lehetőségeink, hogy megoldást találjunk. Fontos tudni, hogy mindenki érdekelt, és együttműködünk: a kormány és a Lombardiai Régió önkormányzata is igazolta már ezt a tetteivel, és nem szabad elfelejteni Milánó és Monza vezetését sem. A szándékokat most cselekedetekre kell váltanunk.”

Lesz-e két év múlva is Olasz Nagydíj? Forrás: AFP

A fő problémát az okozza, hogy Lombardia csak az infrastruktúra fejlesztését támogathatja, a jogdíj kifizetését nem, holott ez a legszűkebb keresztmetszet Ecclestone és az olaszok között. A megoldás megtalálása érdekében a hétvégén már az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi is ellátogat a versenyre, ahol személyesen tárgyal majd Ecclestone-nal a verseny jövőjének biztosítása érdekében.

Renzinek nem lesz könnyű dolga, mivel Ecclestone a jövőben nem kívánja fenntartani Monza anyagi szempontból kiemelt státuszát, így mindenképpen áremelkedés várható a jogdíjak terén. „Semmivel sem kell többet fizetniük nekem, mint bárki más teszi” – nyilatkozta Ecclestone. „Mi csupán ugyanannyit várunk el” – jelentette ki. Azt viszont nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent, mert a különböző országok akár jelentősen eltérő összegeket fizetnek az F1-es mezőny fogadásáért.

Növekszik az érdeklődés

A La Gazzetta dello Sport arról számolt be, hogy Ivan Capelli, a futam ügyét képviselő delegáció vezetője szerint az előzetes jegyértékesítés 3,5%-kal nőtt tavalyhoz képest, részben Sebastian Vettel magyarországi győzelmének köszönhetően, ami „felkorbácsolta az olasz rajongók érzelmeit, és mi is mindent megtettünk annak érdekében, hogy zsúfoltak legyenek a lelátók.” Roberto Maroni, a Lombardiai Régió elnöke is kiállt a futam ügye mellett.

„Monza megóvása érdekében petíciót indítottunk, ami már 40 ezer aláírást gyűjtött. Lombardia kész 70 millió dollárt befektetni 10 év alatt a parkba, és ezáltal a monzai pályába, de egy feltételünk van: egy (F1-es) futamot sem helyezhetnek át addig Imolába. A SIAS (az olasz autóklub) feladata Ecclestone-nal tárgyalni, de mi mellettük állunk. A kormány viszont eddig semmit sem tett” – mondta Maroni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!