Vágólapra másolva!
Hiába van két fiatal, tehetséges tesztpilótájuk, egyik világbajnokuktól sem szeretnének megválni. A McLaren felkészült az újabb nehéz hétvégére Monzában.

Miközben a McLaren-Honda a pályán továbbra is küszködik, egyre gyakrabban felmerül a kérdés, hogy jövőre ki lesz Fernando Alonso társa a csapatnál. Jenson Buttonra opciójuk van 2016-ra, de a brit helye sokak szerint egyáltalán nem biztos, a McLaren ugyanis jövőre a Forma-1-ben szeretné látni a tesztpilótáit, Stoffel Vandoorne-t és Kevin Magnussent. A jelek szerint azonban a két fiatalnak vagy egy másik istállónál kell helyet találnia, vagy várniuk kell az F1-es lehetőségre.

„A McLarennek csak két autója van, két versenyzőüléssel. Ezekben két világbajnok ül, és eddig úgy áll, hogy jövőre is őket szeretnénk megtartani" – nyilatkozta a csapat versenyigazgatója, Eric Boullier, majd hozzátette, arra számít, hogy a két tesztpilótának is találnak helyet jövőre.

„Luxusprobléma, hogy négy jó versenyzőnk is van" – mondta. „Kevin és Stoffel is remek pilóta. Arra számítunk, hogy mindketten a Forma-1-ben fognak versenyezni. Ha hozzánk nem is férnek be, mindent megteszünk annak érdekében, hogy jövőre versenyezhessenek."

Button még nem nyugodhat meg Forrás: AFP

Monzában is küszködnek

A McLaren a monzai hétvégének is úgy vágott neki, hogy tudták, nincs sok esélyük a pontszerzésre. Az F1 leggyorsabb pályáján rendkívül fontos a motorerő, ezért a tempójuk is elmarad a középmezőny csapataitól, ráadásul motorcserék miatt mindkét autójuk a rajtrács végéről fog indulni.

Monzában Alonso és Button is megkapta az idei kilencedik motorját, a spanyol várhatóan 10, a brit 5 rajthelyes büntetést kap az időmérő után. „Tudtuk, hogy nehéz hétvégénk lesz. Elvégeztünk néhány módosítást az autónkon, hogy többet megtudjunk róla – meglátjuk, mire megyünk szombaton" – nyilatkozta Alonso, aki a délutáni edzést 2,7 másodperces lemaradással a 16. helyen zárta.

„Ha holnap esne az eső, az élmezőnyben alaposan megkavarodhat a sorrend. Mi nem sok hasznot húznánk belőle, hiszen mindketten büntetést kapunk, ezért úgyis hátulról indulunk" – tette hozzá. „Holnap kevés kört fogunk megtenni, hogy kíméljük a motort, a versenyen pedig remélhetőleg előreléphetünk néhány helyet."

Button délutáni edzése még bosszantóbb volt, ő csak három kört tudott megtenni a hűtőfolyadék szivárgása miatt. „Ki kellett cserélnünk az ERS-t, és már nem maradt időnk rá, hogy pályára hajtsunk az edzés vége előtt" – mondta csalódottan. „Egyetlen mért kört futottam, de Fernando adataiból talán megtudunk valamit."

„Tudtuk, hogy lesznek gondjaink ezen a hétvégén, a probléma miatt most még nehezebb dolgunk lesz. Remélhetőleg holnap elkerülnek minket a műszaki hibák."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!