Vágólapra másolva!
Körönként akár másodpercekben is mérhető hátrányt okoz, hogy a japánok még nem állnak az ellenfelek szintjén, mondta Eric Boullier, a McLaren csapatfőnöke. Úgy véli, nincs oka kételkedni abban, hogy a Honda fel fog zárkózni a többiekhez.

Az idei év egyik negatív meglepetése a McLaren motorszállítójaként visszatérő Honda szereplése az F1-ben. A japánok erőforrása gyenge és megbízhatatlan, ráadásul az ellenfelekhez képest nem tudtak jelentősen előrelépni a szezon kezdete óta. Eric Boullier, a McLaren csapatfőnöke viszont az Autosportnak kijelentette, hogy „a Honda ugyan semmi rosszat nem tett”, de semmiképpen sem akarnak jövőre is ugyanilyen helyzetben lenni.

„Nagyrészt az a gond, hogy csak néhány éve döntötték el, beszállnak az F1-be, és mindent az alapoktól kezdtek. A másik három gyártónak is több mint három évébe telt, mire összeállt a csomagjuk. Láthattuk, hogy tavaly a Renault és a Ferrari is küszködött. Nekünk leginkább a hibrid résszel van gondunk. Ez még kiforratlan a Hondánál, de dolgoznak rajta, és rendelkeznek hozzá erőforrásokkal, hogy dűlőre jussanak vele.”

Alonsót simán előzgették az ellenfelek Japánban Forrás: AFP

Boullier szerint a Honda „rengeteg mindenre képes, nincs ok azt gondolni, hogy nem zárkóznak fel.” Ezt elősegítheti, hogy az elmúlt futamok tapasztalatai alapján tényleg elsősorban a hibrid rendszerét látják elmaradottnak. Az MGU-K-val kapcsolatos problémák már a teszteken felütötték a fejüket, és azóta is sokszor akad megbízhatósági gond, valamint a versenyzők is gyakran panaszkodnak arra, hogy az energia visszanyerése és hasznosítása nem elég hatékony, így az ellenfelek az egyenesben simán lehagyják őket.

„A hibriddel küzdünk az idén, és ez nem csak néhány tizedünkbe kerül, bizonyos pályákon akár körönként néhány másodperc is lehet a veszteség, úgyhogy a hátrányunk kiszámítását önökre bízom. Tudjuk, milyen irányba kell tartanunk, milyen céljaink vannak a motor különböző elemeivel kapcsolatban, és ez a karosszériára is igaz” – jelentette ki. Boullier azt nem ígérte, hogy a Honda már jövőre ledolgozza a hátrányát, de azt mondta, "reméli", hogy magukhoz térnek.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!