Vágólapra másolva!
Nagyjából semmire sem volt jó a pénteki nap, vélekedett Kimi Räikkönen az első két oroszországi szabadedzés után, és ezzel a német pilóta is egyetértett. Vettel attól tart, hogy a pálya állapota később sem javul érdemben.

A 3. és a 2. helyen zárt Sebastian Vettel a pénteki két szabadedzésen, de az olajos és nedves pálya miatt ez nem tekinthető reprezentatív eredménynek, sőt a német pilóta attól tart, hogy a mai nehézségek a hétvége további menetét is megbélyegezik. „Rájöttünk ma néhány dologra, de semmi olyanra, amit itt használni tudunk. Az első benyomásom az volt, hogy az autó jól viselkedik, de ennél többet nem mondhatok, mert nem mentem eleget a pályán” – foglalta össze a négyszeres bajnok.

„Alapvetően nem lesz könnyű ritmusba lendülni, mert a pálya holnap pont ugyanolyan állapotúnak ígérkezik, mint amilyen ma volt. Poros és gyenge tapadású. A péntekeket általában arra használjuk, hogy felgumizzuk az aszfaltot, de ez ma nem volt lehetséges” – fogalmazott a német pilóta, aki délelőtt rajtokat is gyakorolt, délután pedig az első versenyző volt, aki kimerészkedett a nedves pályára.

Vettel a szokásosnál többet autózott a bokszutcában Forrás: Ferrari

Az eredmények tekintetében csapattársánál gyengébben kezdett Kimi Räikkönen Oroszországban, de egy ilyen pénteki nap után ennek elhanyagolható a jelentősége. A finn pilóta is úgy vélekedett, hogy a „nem túl szép” időjárás közepette nem autózhattak eleget, és „nagyjából semmit” sem tudtak meg, ami segítené munkájukat a hétvége további szakaszában. Räikkönen rámutatott, hogy az olajfolt miatti locsolás, az időveszteség és a délutáni eső egyaránt a mezőny ellen dolgozott.

„Vannak olyan napok, amikor az ember egyszerűen semmit sem tehet, de ez van” – mondta. „A mai nap nem volt ideális, viszont mindenki ugyanígy járt. Holnap remélhetőleg száraz időnk lesz, és meglátjuk, hogyan működnek a gumik. A megszokott programunkat fogjuk lefuttatni, megpróbáljuk ebből kihozni a lehető legtöbbet” – tette hozzá.

Räikkönen nem örült a délelőtti olajfolyásnak Forrás: Ferrari

Räikkönen kitért arra is, hogy a pályát takarító jármű olajfolyása miatt kialakult időveszteség a délutáni eső láttán felértékelődött. „Sajnos az egyetlen száraz edzésnek lőttek emiatt” – mutatott rá. „Fel kellett mosniuk a pályát, így az eléggé használhatatlan lett, de hát mit lehet ilyenkor tenni? Előfordul az ilyesmi. Ez nem szerencsés, de mindenkit ugyanúgy érint. Hasznosabb lett volna jó körülmények között edzeni, de majd megpróbáljuk a holnapból kihozni a legtöbbet.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!