Vágólapra másolva!
Elismeri, hogy a mezőny végén küszködve nem volt elég motivált, ezért nem is tudta kihozni magából a maximumot. Szerinte a McLarentől nem kellene elvárni, hogy segítsen megoldani a Red Bull motorproblémáit.

Fernando Alonso tudja, hogy jövőre nemcsak a McLaren-Hondának, hanem neki is javulnia kell, ha az ideinél jelentősen jobb eredményeket szeretnének elérni. A Honda F1-es visszatérése a vártnál sokkal gyengébben sikerült, a McLaren csak a Manort tudja megelőzni a konstruktőri tabellán, Alonso pedig a 17. helyen áll a pilóták pontversenyében. Noha a rossz eredmények elsősorban az autója számlájára írhatók, Alonso azt állítja, ő sem vezetett elég jól 2015-ben.

„Néha volt egy-két jó köröm. Japánban például futottam egy kört a Q2-ben, amikor szerintem a határon autóztam. Az egész austini hétvégém is jól sikerült, pedig nehéz körülmények között versenyeztünk, felválta száraz és vizes pályán. Ott megbíztam az autómban, és keményen tudtam hajtani" – magyarázta a kétszeres világbajnok. „Ettől a két momentumtól eltekintve nem volt túl jó idényem, jövőre egyértelműen javulnom kell."

Alonso szerint „mindenképpen segít, ha az ember a mezőny első felében versenyezhet, mert az növeli a motivációnkat". Hozzátette, az idén „készenléti módban" vezetett, ezért jövőre több energiával vághat neki a szezonnak.

Alonso önmagától is jobb teljesítményt vár jövőre Forrás: AFP

A spanyol szerint „bosszantó és szomorú" lenne, ha a McLaren jövőre is a mezőny hátsó felében küszködne, de úgy véli, ez nem fog előfordulni. „Meglepne, ha nem lennénk versenyképesek jövőre" – mondta. „Ha a teszteken kiderül, hogy megint rossz az autónk, akkor először meg fogok lepődni, és csalódott leszek. De ez sem okoz majd problémát, akkor egy újabb tanulással teli év következik, és 2017-re készülünk majd."

„Minden a rendelkezésünkre áll a javuláshoz: az autónk jól reagál a fejlesztésekre, az aerodinamika terén is tudjuk, merre kell haladnunk. Az autóban ülve érzem, hogy javulunk, a kanyarokban nagyon gyorsak vagyunk. Nem tartok attól, hogy jövőre ne tudnánk egy élmezőnybe tartozó autót építeni."

A Red Bull magát hozta nehéz helyzetbe

A McLarent sokan bírálták, amiért nem egyeztek bele, hogy a Honda jövőre a Red Bullnak is motort szállítson. Az osztrákok helyzete így még mindig nem rendeződött, bár a 2016-os bajnokságra már leadták a nevezésüket. A Honda állítólag szívesen segített volna a Red Bullnak, de Alonso szerint a McLarent sem szabad elítélni, amiért Ron Dennis élt a vétójogával.

„Szerintem a McLarennek vagy a Hondának nem kellene ebbe beleavatkoznia" – mondta. „A Red Bull problémája, hogy ebbe a helyzetbe kerültek. Úgy tűnik, nem kellett nekik a Ferrari idei motorja – akkor valószínűleg a Honda erőforrásával sem elégednének meg. Ez az ő problémájuk, nem a miénk."

Alonso szerint „igazságtalan" lenne, ha jövőre más csapat is hozzájutna ahhoz a motorhoz, amelyet a Honda a McLarennel közösen nagy erőfeszítések árán fejlesztett ki. „Néha pletykáltak arról, hogy feszültség van köztünk, de a csapatunk a nehéz pillanatokban is nagyon összetartó volt" – mondta a spanyol, aki a futamok közben rendszeresen szapulja a rádión a Honda motorját. „Ahhoz képest, hogy hányszor lehetett volna feszült a helyzet, egyáltalán nem ez volt a jellemző."

„Nagyon büszke vagyok az idei munkánkra, hiszen a két vállalat és két különböző kultúra együttműködése sokkal simábban megy, mint bárki gondolná" – tette hozzá. „Kicsit igazságtalannak érezném, ha jövőre más is megkapná a motorokat, és mindazt a tudást, amit idén megszereztünk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!