Vágólapra másolva!
Räikkönen leszerepelt, Vettel lenyomta Rosberget, Alonsót a küszködés ellenére is nagyra tartják az F1-es csapatok vezetői, akik titkos szavazáson értékelték az idei mezőny teljesítményét.

Az elmúlt évek gyakorlatát követve az Autosport az idén is felkérte az F1-es csapatfőnököket, hogy egy titkos szavazáson értékeljék a mezőnyt alkotó versenyzők teljesítményét az F1-es pontrendszert követve. Nem meglepetés, hogy a világbajnok Lewis Hamilton a lehetséges 250 pontból 229-et megszerzett, és idei tíz győzelme, a pole pozíció trófea, valamint bajnoki címe után a csapatfőnökök rangsorában is tarolt.

Nagyra értékelték Sebastian Vettel szereplését is, miután a tavaly még vergődő Ferrarival az egyetlen versenyző lett, aki a Mercedesek ellen futamot tudott nyerni. A négyszeres bajnok a csapatfőnökök ranglistáján - a világbajnoksághoz hasonló pontozással - 180 pontot gyűjtött be, ezzel alaposan megelőzte a 3. helyezett Nico Rosberget. A szezon utolsó három futamán győztes német csupán 113 pontot kapott, de még ez is kimagaslik a képzeletbeli dobogóról lecsúszó pilóták rangsorából.

A csapatfőnökök szerint is ők voltak a legjobbak 2015-ben Forrás: AFP/Marwan Naamani

Az idei szezon egyik szenzációját nyújtó Max Verstappent az előkelő 4. helyen rangsorolták 77 ponttal, mögötte Danyiil Kvjat végzett 69 ponttal, a 6. pedig Fernando Alonso lett, aki korábban önkritikusan értékelte saját idei teljesítményét. Alaposan lehúzták a valós verseny 4. helyezettjét, Valtteri Bottast, aki csak a 7. legjobb volt a csapatfőnökök listáján, míg Sergio Pérez 8. helye várható volt, Daniel Ricciardo és Kimi Räikkönen nem túl előkelő, 9-10. pozíciója pedig erős jelzés az ellenfelek részéről.

Bár a legjobb tíz versenyző rangsora a mezőny felét lefedi, így sem kerülhet be mindenki: kiszorult a listáról Jenson Button, aki a McLaren háziversenyében több pontot szerzett Alonsónál, és Nico Hülkenberg se fért be, holott a nyáron elsőre megnyerte a Le Mans-i 24 órásat. Nem kegyelmeztek a csapafőnökök Carlos Sainznak sem, aki szintén derekasan helytállt a szezon során, a rengeteg műszaki hiba miatt azonban végül alaposan lemaradt Verstappen mögött.

A teljes lista

1. Lewis Hamilton (229 pont)
2. Sebastian Vettel (180)
3. Nico Rosberg (113)
4. Max Verstappen (77)
5. Danyiil Kvjat (69)
6. Fernando Alonso (57)
7. Valtteri Bottas (52)
8. Sergio Perez (48)
9. Daniel Ricciardo (47)
10. Kimi Räikkönen (37)

Értékelők

Toto Wolff, Mercedes
Maurizio Arrivabene, Ferrari
Sir Frank Williams, Williams
Christian Horner, Red Bull
Vijay Mallya, Force India
Franz Tost, Toro Rosso
Federico Gastaldi, Lotus
Eric Boullier, McLaren
Monisha Kaltenborn, Sauber
John Booth, Manor

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!