Tragédia lenne, ha a Ferrari 10 évig nem nyerne vb-t

Michael Schumacher
German Ferrari driver Michael Schumacher sprays champagne on the podium of the Imola racetrack after the San Marino Grand Prix, 25 April 2004 in Imola, Italy. Michael Schumacher won the race ahead of English BAR-Honda driver Jenson Button and Columbian BMW-Williams driver Juan Pablo Montoya. AFP PHOTO PAOLO COCCO
Vágólapra másolva!
Jövőre lesz Kimi Räikkönen győzelmének az évfordulója. A vállalat elnöke, Sergio Marchionne nem szeretné, ha tovább kellene várni.

Sergio Marchionne, a Fiat Chrysler vezérigazgatója és a Ferrari elnöke a télen már többször egyértelművé tette, hogy szeretné, ha a legendás olasz márka az idén újra harcba szállna a világbajnoki címért. Habár a közvetlen nyomásgyakorlás a múltban nem vált be, Marchionne most emelte a tétet, és emlékeztetett rá, hogy

jövőre lesz a Ferrari utolsó (egyéni) világbajnoki győzelmének tízedik évfordulója.

Amióta Kimi Räikkönen 2007-ben elcsente a címet az egymással harcoló McLaren-pilóták, Lewis Hamilton és Fernando Alonso orra elől, a csapat egyik versenyzőjének sem jött össze a siker.

A Gazzetta dello Sportnak Marchionne azt mondta, „tragédia" lenne, ha az ínséges időszak tíz évre is elnyúlna. „A márkánknak jót tenne, ha az F1-ben sikerülne összehoznunk egy győzelmi sorozatot" – jelentette ki. „Az egyik autókereskedőnkkel beszélgetve arra jutottunk, hogy a 2015-ös eredmények segítettek helyreállítani a cég hitelét. Ha valamiért tíz évre cím nélkül maradnánk, az tragédia lenne."

A Ferrarinak hiányoznak a világbajnoki sikerek Forrás: AFP/Paolo Cocco

Igaz, volt már ennél jóval hosszabb szünet is a Ferrari történetében: Jody Schekter 1979-es és Michael Schumacher 2000-es vb-győzelme között több mint húsz év telt el. Amióta tavalyelőtt a korábbi elnök, Luca di Montezemolo helyére lépett, Marchionne mindent megtesz, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Azt mondja, azt a felismerést volt a legnehezebb megemésztenie, hogy a Ferrari abban a felállásban nem volt versenyképes.

„Újrarendeztük a sorainkat" – jelentette ki. „Azért sikerült visszatérnünk a győzelem útjára, mert a csapat figyelmét újra az igazán fontos dolgokra összpontosítottuk. Maurizio Arrivabene jelenléte sokat segített."

A Ferrari tavaly, a jelentős átszervezés és Sebastian Vettel érkezése után végre újra megnyert három nagydíjat. Habár

arról megoszlanak a vélemények, hogy az idén veszélyt fognak-e jelenteni a Mercedesre,

Marchionne hangsúlyozta, hogy Arrivabenében maximálisan megbízik. „Nagyon ért hozzá, hogy a megfelelő légkört teremtse meg a csapatnál" – mondta. „Tudja, hogyan vegye rá az embereket, hogy igazán együtt dolgozzanak."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!