Vágólapra másolva!
Helmut Marko szerint igen, mert ma már kisebb veszélynek vannak kitéve, és nem is kell annyira megerőltetniük magukat, mint régen. Kortársa, Niki Lauda nem osztja a véleményét.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko, akinek soha nem kell átmennie a szomszédba pár provokatív kijelentésért, ezúttal az F1-es versenyzőknek szólt be, azt állítva, hogy súlyosan túl vannak fizetve. Ebben a játékban, nyilván nem véletlenül, éppen az ő csapata nem vesz részt: míg a Ferrari becslések szerint évente összesen 60 millió dollárt (plusz bónuszokat) fizetett a pilótáinak, a Red Bullnál Daniel Ricciardo és Danyiil Kvjat együtt sem keresett 5 milliót.

– jelentette ki Marko a Sport Bildnek. „Két okból: egyrészt már nagyon kicsi az esély egy súlyos vagy halálos balesetre. Másrészt az olyan fiatal csúcstehetségek, mint (Max) Verstappen vagy (Pascal) Wehrlein, a jelenlegi autókkal könnyedén lehúznak száz kört a pályákon különösebb erőfeszítés nélkül."

A Ferrari óriási összeget költ Vettel és Räikkönen fizetésére Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

„Régen még egy (Sebastian) Vettelnek is szüneteket kellett tartania, mert nem volt hozzászokva a durva erőhatásokhoz. Ez azt jelenti, hogy a mai autókat könnyebb vezetni, vagyis a versenyzők kevesebbet tesznek."

Barátja és honfitársa, Niki Lauda – akivel egyébként pilótaként egyidőben kezdték az F1-es pályafutásukat – azonban nem ért egyet Markóval.

– mondta. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Forma-1 évente mekkora bevételeket generál, és ebben nekik milyen nagy szerepük van."

Szavazzon!

Ön szerint túl vannak fizetve az F1-es pilóták?

A pilóták fizetését hivatalosan nem hozzák nyilvánosságra, vagyis ezeket csak megbecsülni lehet, és a különféle becslések között olykor jelentős eltéréseket is találunk, de a Total Sportek számításai szerint 2016-ban ennyit fognak keresni:

PilótaCsapat2016-os becsült fizetés
Sebastian VettelFerrari30 millió $ + bónuszok
Tavaly, az 1. évben 50 millió $ volt
Fernando AlonsoMcLarenmax. 40 millió $ a bónuszokkal együtt
Lewis HamiltonMercedes31 millió $ + max. 10 millió $ bónusz
Kimi RäikkönenFerrari7 millió $ + max. 10 millió $ bónusz
Tavalyhoz képest jelentősen csökkent
Nico RosbergMercedes18 millió $
Jenson ButtonMcLaren12 millió $
Felipe MassaWilliams4,5 millió $
Daniel RicciardoRed Bull5,5 millió $ + bónuszok
Tavalyhoz képest nőtt
Nico HülkenbergForce India4 millió $
Sergio PérezForce India3,2 millió $
Romain GrosjeanHaas3,2 millió $
Valtteri BottasWilliams3,3 millió $
Danyiil KvjatRed Bull750 ezer $
Max VerstappenToro Rosso512 ezer $
Carlos SainzToro Rosso370 ezer $
Marcus EricssonSauber185 ezer $
Felipe NasrSauber185 ezer $

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!