Vágólapra másolva!
Bár a közvélemény elsősorban a Mercedes és a Ferrari csatájára számít 2016-ban, Toto Wolff a tavaly katasztrofálisan szereplő Hondát sem hagyja figyelmen kívül

Tavaly a Mercedes és a Ferrari erőforrása egyértelműen kimagaslott az F1 mezőnyéből, és a várakozások szerint az idén is e két gyártó szerepel majd a legjobban. Bár a Renault szintén nagy terveket szövöget, egyelőre nem számítanak komoly sikerekre, a Honda pedig igazi fekete ló, hiszen nem életszerű, hogy egy komoly autógyár sokáig tűri a teljes esélytelenséget. Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója is azt várja, hogy a McLaren-Honda az idén magára talál.

„A Honda óriási szervezet, az ő erőforrásuk esetében volt tavaly a legmeredekebb a fejlesztési görbe" – mondta Wolff egy interjúban, amely a Mercedes YouTube csatornáján jelent meg. „Még ha nehéz évük is volt, látványosan fejlődtek a szezon során. Kétségtelen számomra, hogy a jövőben erős versenytársaink lesznek" – jelentette ki az osztrák menedzser.

A Hondának nem lesz több ilyen gyenge éve a Mercedes szerint Forrás: AFP

A McLaren tavaly története egyik legrosszabb szezonját teljesítette a Honda erőforrásaival, pontot is csak elvétve tudtak szerezni. Általában egyszerre voltak lassúak és megbízhatatlanak az autóik, jellemzően az energia-visszanyerő rendszerek hibája miatt. A szerelők már rutinszerűen cseréltek motorokat akár hétvégente többször is, mert nyárra kiderült, hogy a hajtásláncuk alapvető problémákkal küszködik, amit a Honda már nem tudott orvosolni a szezon során.

Jaszuhisza Arai, a Honda F1-es programjának vezetője az idei szezonra azt a célt tűzte ki, hogy autóik rendszeresen bejussanak a Q3-ba, miután ez tavaly a 38 alkalomból egyszer sem sikerült nekik. A Mercedes jól ismeri a Honda partnerét, a McLarent, hiszen 1995 és 2014 között a németek látták el motorokkal a wokingi istállót. Korábbi tapasztalataik alapján Andy Cowell, a Mercedes motorguruja is azt várja, hogy a McLaren-Honda közösen képes lesz felülkerekedni a nehézségeiken.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!