A Williams nagyot lendíthet a szezonján Szocsiban

Forma-1, Orosz Nagydíj, Valtteri Bottas, Williams
Williams Martini Racing's Finnish driver Valtteri Bottas steers his car during the qualifying session of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit on April 30, 2016. / AFP PHOTO / YURI KADOBNOV
Vágólapra másolva!
Idén még nem álltak dobogón, de az Orosz Nagydíjon jó esély kínálkozik nekik erre. Bottas nem parázik a mögüle rajtoló Ferrarik, illetve Hamilton Mercedese miatt.

A Williams idei legjobb időmérőjét futotta Oroszországban, ahol Valtteri Bottas a 2., Felipe Massa a 4. helyről rajtolhat majd. Mindkettőjüknek jól jött Lewis Hamilton műszaki hibája a rajtpozíció szempontjából, Bottas pedig abból is profitál, hogy az eredetileg előtte végző Sebastian Vettel a váltócseréért járó büntetés miatt hátrébb szorul.

"Nagyon elégedett vagyok az időmérős teljesítményünkkel" - mondta a finn. "A Q3-as köröm nagyon jól sikerült, amivel kiváló helyzetbe kerültünk a versenyre. Arra koncentrálunk, hogy az erős időmérőből erős versenyt kovácsoljunk."

"Az új alkatrészek nagy segítséget jelentenek; a gyárban, illetve a pályán dolgozók nagyszerű munkával fejlesztették az autót. Bár néhány igen gyors autó mögülünk indul, a célunk a dobogó."

Bottas a 2. helyről rajtolhat. Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Massa újfent kiemelte, hogy az erős motort kívánó szocsi pálya nagyon jól illik a Williamshez. "Bármi lehetséges. Valószínűleg eddig ez a legkedvezőbb pálya számunkra a szezonban, ezért keményen fogunk igyekezni, és mindent megfelelően összerakni a versenyen" - mondta.

Nagy lépés előre

Az istálló teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley Bottashoz hasonlóan azt szeretné, ha legalább az egyik pilótája beférne vasárnap a legjobb három közé.

- közölte. "Bíztató, hogy Ausztráliához és Bahreinhez képest mennyit fejlesztettünk az autón. Három verseny alatt messzire jutottunk, nagyszerű a javulás."

Kiemelte, hogy a pálya utolsó, kanyargós szektorában sem kell szégyenkezniük, ahol a motorerő helyett az aerodinamikán van a hangsúly. "A részidőnk ott nem volt rossz a Red Bullhoz képest, akiknek fekszik az a rész. Még nem vagyunk egy szinten velük, de apránként közeledünk hozzájuk."

Bottas és Massa közül Kimi Räikkönen rajtolhat a Ferrarival, a brazilt pedig eleinte Daniel Ricciardo és Sergio Pérez védheti hátvédként Vetteltől, illetve a még hátrébbról induló Hamiltontól. A Williamsnek ugyanakkor jó hír, hogy erős volt a versenytempója a pénteki edzésen.

Az előző két évhez képes jelenleg lentebb, az 5. helyen állnak a konstruktőri tabellán, és ennél jobb pozícióban még Bottas és Massa sem ért célba az idei futamokon. A Szocsiban bevetett fejlesztéseik közül kiemelkedik az új első szárny.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!