Räikkönen: A Mercedest csak hibák nélkül lehet legyőzni

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes AMG Petronas, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Valtteri Bottas, Williams Martini Racing, Orosz Nagydíj
depart start ROSBERG Nico (ger) Mercedes GP MGP W07 action RAIKKONEN Kimi (fin) Ferrari SF16_H action BOTTAS Valtteri (fin) Williams f1 Mercedes FW38 action during the 2016 Formula One World Championship, Russia Grand Prix from April 28 to May 1 2016 in Sotchi, Russia - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI
Vágólapra másolva!
A Ferrari már a rajt után elvesztette Sebastian Vettel autóját az Orosz Nagydíjon, és Kimi Räikkönen is csak kísérni tudta a célig a két Mercedest. A finn pilóta kénytelen volt spórolni az üzemanyaggal, ezért képtelen volt utolérni a műszaki hiba miatt óvatosan haladó Lewis Hamiltont.

Újabb kiábrándító hétvégét zárt a Ferrari a szezon negyedik fordulója során, miután Sebastian Vettelt már a rajt után nem sokkal kiütötte a versenyből Danyiil Kvjat, Kimi Räikkönen pedig bár dobogós helyet szerzett, a 10. helyről induló Lewis Hamiltonnal sem tudott versenyre kelni, Nico Rosberg győzelméhez pedig kétség sem férhetett. Räikkönen ráadásul úgy sem tudott veszélyes lenni Hamiltonra, hogy a brit pilóta a táv kétharmadánál műszaki gond miatt visszavett a tempóból.

– mondta a finn, aki a Ferrari történetének 700. dobogós helyét szerezte meg. „Ezután próbáltam visszavágni, de vesztettem egy helyet Hamiltonnal szemben, úgyhogy megnyújtottuk az etapot, hogy visszanyerjük a pozíciókat, és elég jó munkát végeztünk” – magyarázta a 2007-es bajnok, aki a bokszban előzte vissza Bottast.

Räikkönen a rajtnál volt a legközelebb Rosberghez (jobbra), utána még Hamilton nyomát is csak bottal üthette - még több kép a galériában! Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Ekkor szabaddá vált a pálya Räikkönen előtt, de nem tudott élni ezzel, sőt Hamilton egyre nagyobb előnyre kezdett szert tenni. A trend a táv kétharmadától lassan, de megfordult, mivel a brit pilóta a hűtővíz szivárgása miatt kénytelen volt visszavenni a tempóból, de Räikkönen így sem tudott veszélyes lenni a 2. helyre.

– foglalta össze. „Ma a 3. hely elérésére voltunk képesek, ez nem ideális, mert mindkét autónkkal az élen szeretnénk állni. Kár, hogy nem küzdhettünk a győzelemért, de elfogadjuk az eredményt és folytatjuk a munkát, hogy jobb helyzetbe kerüljünk.”

Räikkönennek a futam utáni sajtótájékoztatón feltették a kérdést, hogy jövőre is a mezőny tagja lesz-e, de erre ismét kitérő választ adott, azt viszont megerősítette, hogy továbbra is élvezi a versenyzést. Azt nem tudta pontosan megmondani, hogy mire lenne szükség a Ferrari győztessé formálásához.

Räikkönen a díjátadás előtt Putyinnal is csevegett Forrás: RIA Novosti/Alexei Druzhinin

„Nem túl könnyű megragadni, hogy mit kell tennünk, de néhány apóságot mindenképpen javítani akarunk. Jönnek fejlesztések, de a Mercedes az elmúlt néhány év során gyors volt, és az idén is azok, mi pedig nem hiszem, hogy az idén bármikor is összeraktunk volna egy igazán tiszta hétvégét.

„Biztos vagyok abban, hogy ha egyszer mindent összehozunk úgy, ahogy akarjuk, nagyon erős csapatot alkothatunk. Nem sikerült mindkét autónkkal olyan helyeken célba érnünk, amelyeket megérdemeltünk volna, úgyhogy eddig valóban csalódást keltő a helyzet, de jól végezzük a munkánkat. Elmaradunk attól, ahol lennünk kellene, de meggyőződésem, hogy csapatként oda fogunk érni.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!