Ez nem egyszeri fellángolás volt a Williamstől

Forma-1, Orosz Nagydíj, Valtteri Bottas, Williams, Kimi Räikkönen, Ferrari, Lewis Hamilton, Mercedes
SOCHI, RUSSIA - MAY 01: V. Bottas races during the Formula One Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom in Sochi, Russia on May 01, 2016. Mike Serbin / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Rob Smedley szerint nem kizárólag a Mercedes motorjának köszönhették a jó szereplést Oroszországban. Bár közelebb kerültek a Ferrarihoz, egyelőre a Red Bull legyőzésére koncentrálnak.

A Williams idei legjobb eredményét érte el az Orosz Nagydíjon, melyet Valtteri Bottas a 4., Felipe Massa az 5. helyen fejezett be. A finn kis szerencsével a dobogóra is felállhatott volna, hiszen az időmérőn megelőzte Kimi Räikkönen Ferrariját, és a kerékcserékig előtte is maradt.

A csapat teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley szerint a hétvégi szereplésükre nem csupán pozitív anomáliaként fogunk visszatekinteni. "Ez nem egyszeri fellángolás volt. Nem pusztán a motorerőnek köszönhettük az eredményt" - jelentette ki. "Más autókban is volt ugyanilyen erőforrás, és közülük némelyikhez közeledtünk, másoktól elszakadtunk."

"A lényeg a gumikkal való bánásmód volt. Mi egy mért körön jól használtuk őket, ez segített a futamon is." Bottasnak azonban van némi hiányérzete, amiért nem sikerült Räikkönent maga mögött tartania.

"Az eredményt, valamint a Mercedes és a Ferrari tempóját nézve azonban nagyjából ez volt a plafon számunkra" - mondta, elismerve, hogy a Ferrari versenykörülmények között egyszerűen gyorsabb volt.

Közeledtek a Ferrarihoz

Bottas azzal vesztette el a 3. helyet, hogy honfitársához képest hiába kapott előbb új gumikat – ami általában előnyt jelent –, forgalomba ütközött. "A bokszkiállásom után rövid időre beragadtam az egyik McLaren mögé, emiatt időt vesztettem" - magyarázta a finn.

Bottas a verseny első szakaszában Räikkönen és Hamilton előtt haladt Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mike Serbin

Smedley ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy

a Williams egyelőre nem a Ferrarira feni a fogát.

"A Ferrari tempóelőnye jelentős volt velünk szemben az első három futamon, de most közelebb kerültünk hozzájuk" - mondta az Orosz Nagydíj után. "Nagy kihívás megelőzni őket, ezt tudjuk. Elsődleges célunk a Red Bull legyőzése, amit ezúttal sikeresen végre is hajtottunk."

A Williams 6 pontra megközelítette a Szocsiban nullázó Red Bullt a konstruktőri tabellán, és a fejlesztésekben bízva a versenynaptárban soron következő Barcelonába és Monacóba sem aggódva utaznak, holott az egyiken a leszorítóerő, a másikon a lassú kanyarok a meghatározóak, ezek pedig hagyományosan nem a csapat erősségei.

"Ezeknek a pályáknak a jellege nem a legkedvezőbb a számunkra" - ismerte el Smedley. "Mégsem tartunk tőlük. A lehető legjobb formát próbáljuk majd nyújtani, és biztos vagyok benne, hogy az elvégzett munkának hála Monacóban jobban fogunk szerepelni, mint 2015-ben."

Tavaly a hercegség nagydíja jelentette a Williams egyik mélypontját: Bottas és Massa sem jutott tovább a Q2-ből, a futamon pedig egy percig sem tartózkodtak pontszerző helyen.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!