Vágólapra másolva!
A Monacói Nagydíjtól a versenyzőknek tilos kihajítani az autóból a sisakról letépett koszos fóliákat. Button kicsit nehéznek érzi az alkalmazkodást, de szerinte hamarosan már nem lesz probléma, míg Alonso elsütött egy pikáns poént a változtatással kapcsolatban.

Már az idény elejétől véget akart vetni a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) annak, hogy a versenyzők széthajigálják a pályán a sisakrostélyról letépett koszos fóliákat, de a tiltás csak a hétvégi Monacói Nagydíjon lép hatályba. Az évtizedeken át bevett gyakorlatnak számító szemetelést azért tiltják be, mert a letépett fóliák beszorulhatnak az autók hűtőcsatornáiba, amitől túlmelegedhetnek a fékek, a motor, vagy más alkatrészek.

Az viszont még nem egyértelmű, hogy mihez fognak kezdeni a pilóták a szeméttel. "Sok ötlet merült fel, hogy hova tegyük őket - például felragaszthatjuk a pilótafülke különböző részeire. Ez nem könnyű feladat, főleg úgy, hogy hozzászoktunk a fólia kidobásához, ami most mostantól tilos" - jelentette ki Jenson Button.

"Ez egyrészt kicsit butaság, másrészt viszont Fernando (Alonso) autójának fékhűtőjét az elmúlt években kétszer is eltömítette egy fólia. Szóval előfordulhat ilyesmi, ami meghibásodáshoz vezet."

mert kényelmetlen volt. Egy verseny elmúltával azonban megfeledkezünk róla, és hozzászokunk az új helyzethez."

Alonso azért esett ki a 2015-ös Spanyol Nagydíjon, mert a fékhűtőjét eltömítette egy elhajított fólia Forrás: NurPhoto/Miquel Llop/NurPhoto/Miquel Llop

A McLaren brit versenyzője külön nehézségnek tartja, hogy pont a hercegség szűk utcai pályáján lép érvénybe az új szabály. "Mindenkinek nehéz lesz, hogy pont Monacóban vezetik be" - mondta. "Így is le kell szakítani a fóliát a rostélyról, és ezalatt az egyik kezünk nincs a kormányon."

Arról még nem született döntés, hogy aki megszegi a tiltást, kap-e büntetést, és ha igen, milyet. Button csapattársa, Alonso nem érzi gondnak a változtatást, és egy pikáns poént is elsütött ezzel kapcsolatban.

"Különböző megoldásokat fogunk kipróbálni, hogy hova rakjuk el a fóliákat - nem nevezhetem meg mindegyiket, mert 18 éven felüli tartalom is van benne!" - mondta. Szerinte a kerékcserék lehetnek alkalmasak arra, hogy a versenyzők megszabaduljanak az összegyűjtött szeméttől. "A bokszkiállásnál tíz másodpercig 60 km/ó-val megyünk, és ez a tökéletes alkalom rá."

A Haas pilótája, Romain Grosjean korábban elárulta: már az év eleje óta próbálja gyűjteni az autóban a letépett sisakfóliákat, készülve a hétvégén életbe lépő szabályváltozásra.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!