Bottas: A Williams többre képes a középmezőnynél

Forma-1, Valtteri Bottas, Williams Martini Racing, Német Nagydíj
Finnish F1 driver Valtteri Bottas of Williams Martini Racing in action during the first free training at the Hockenheimring in Hockenheim, Germany, 29 July 2016. The German Grand Prix takes place on 31.07.2016. PHOTO: WOLFRAM KASTL/DPA
Vágólapra másolva!
Felipe Massa csak küszködött a hockenheimi szabadedzéseken, Valtteri Bottas viszont teljesíteni tudta a számára előírt feladatokat. Megint az első szárnyakkal próbáltak boldogulni.

Szerény eredményekkel kezdett a Williams a Német Nagydíj szabadedzésein, amelyek során egyik alkalommal sem tudtak beférni a legjobb 10 versenyző közé. Ez a pénteki tréningeken még nem feltétlenül gond, de jelzi, hogy a Williams az idén lefelé ívelő pályára állt, amelyről az idén már nehezen tudnak majd visszatérni az élmezőny közelébe.

Felipe Massa és Valtteri Bottas is elismerte Hockenheimben, hogy egyikük helye sem biztos jövőre a csapatnál, Massa azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy befejezi F1-es pályafutását. Bár Massa csatlakozásának évében, 2014-ben a versenyzőpáros szállította a dobogós helyeket, a Mercedes motor előnyének csökkenésével a Williams is kezdett visszaesni.

Nem kezdett jól a Williams - katt a galériához! Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Wolfram Kastl

Ezt is jelzi, hogy a csapat már sokadik edzés- és tesztnapját tölti különböző első vezetőszárnyak összehasonlításával, de látható előrelépést egyik változattal sem tudnak elérni. Rob Smedley, a Williams vezető versenymérnöke szerint ezúttal a délelőttöt szánták az aerodinamikára, majd délután a gumikkal foglalkoztak, és rövid etapokon még lassúnak bizonyulnak.

Smedley a hosszabb etapok alapján sem mert jóslásokba bocsátkozni, de örült annak, hogy világosan látják, milyen téren kell még fejlődniük. Bottas szemszögéből is „átlagos pénteknek” tűnt a hockenheimi kezdés, és elmondása szerint mindent el tudtak végezni, amire számítottak.

Massa küszködik az autójával - még több kép a galériában! Forrás: AFP/Patrik Stollarz

„Személy szerint azt gondolom, hogy ennél többre is képesek vagyunk, és biztos vagyok abban, hogy holnapra versenyképesebbek leszünk” – mondta Bottas. „Az időmérő nagyon szoros lesz, mert az itteni pálya elég rövid, úgyhogy az időkülönbségek nagyon kicsik lesznek.”

Massa közben „nagyon nehéznek” érezte a pénteki napot, mert küszködött az autó balanszával, és még nem érti a gumik működését sem ezen a pályán. „A köridők tekintetében sem volt jó napunk, mert küszködtünk a gumik következetességével. Akad még teendőnk a harmadik szabadedzés és az időmérő előtt” – búslakodott.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!