Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen próbálta kerülni James Allison távozásának kérdését, de Jock Clear elismerte, hogy a technikai igazgató űrt hagy maga után a kilépésével.

Több hónapos pletyka után a héten azonnali hatállyal, közös megegyezéssel távozott a Ferrari technikai igazgatója, James Allison. Utódja az olaszok eddigi motorfőnöke, Mattia Binotto lett, de a pályán zajló mérnöki munkáért felelős Jock Clear szerint munkatársának nehéz dolga lesz.

„Egy olyan kaliberű ember, mint James Allison elvesztését nem lehet nem észrevenni a csapatban” – mondta Clear az FIA pénteki sajtótájékoztatóján. „A csapatnak keményen kell dolgoznia, hogy betömjük a lyukakat, Mattiának segítségre is szüksége lesz, úgyhogy össze kell tartanunk.”

A Ferrari az idén nem lett sikeres Forrás: AFP/Sascha Schuermann

Clear szerint Binotto nem tudja majd helyettesíteni Allisont, ezért a Ferrari csapatmunkájának kell pótolni azt, ami Allison hiányában felmerül. Elismerte, hogy Allison feleségének halála rányomta a bélyeget a csapat hangulatára, de úgy vélte, a Ferrarinál uralkodó „szenzációs lelkesedés” átsegíti majd őket a nehéz időszakon.

Diplomatikusan kezelte a történteket Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen is. A négyszeres világbajnok nem értett egyet Clearrel, ő csütörtökön azt mondta, rövid távon nem fog gondot okozni Allison távozása, csapattársa pedig a tőle megszokott módon inkább nem kommentálta érdemben a hírt.

„Természetesen lesz változás, de rövid távon nem olyan sok” – mondta Vettel. „Szerintem a megfelelő emberekkel dolgozunk. Ez persze nagy változás, de holnap még nem érezteti a hatását, csak később, a jövőben, ez kétségtelen. Ugyanakkor azt hiszem, hogy a helyes irányba tartunk.”

Jock Clear a Mercedestől érkezett a Ferrarihoz, nem a legjobb időszakban Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

„Én versenyzőként vagyok itt, és nem akarok belekeveredni ebbe” – szögezte le Räikkönen, aki már a Lotusnál is együtt dolgozott Allisonnal. „Nagyon tisztelem őt, ez is az oka annak, hogy nem akarok belefolyni ebbe az egészbe. Ennyit erről.”

A Ferrari korábbi versenyzője, Gerhard Berger azonban az Auto Bildnek rámutatott arra, hogy Allison távozásának körülményei további kérdéseket vetnek fel. „A Ferrari úgy viselkedett, mintha semmi alapja sem lenne a pletykáknak, aztán megerősítették őket” – nyilatkozta. „Feltehetjük a kérdést, hogy mi a rosszabb: ha nem tudták, mi fog történni vagy ha hazudtak.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!