Vágólapra másolva!
A Pirelli a pilóták előtt is titkolja, hogy mit is tesztelnek valójában, de így is előnybe kerülhetnek azzal, hogy már most megismerkedik a 2017-es gumikkal, sőt a fejlesztésüket is befolyásolhatják.

A Ferrari, a Mercedes és a Red Bull vesz részt a 2017-es Pirelli gumik tesztelésében, mivel ők jelentkeztek a gyártó felhívására, de az eredményeket megosztják a többi istállóval is. A Pirelli titkolja a tesztprogram részleteit, így az éppen az autót vezető pilóta sem tudja, hogy mit is próbálgat a pályán, de Sebastian Vettel így is elsőként ült autóba.

Vettel nem először mutat érdeklődést az új abroncsok iránt: 2010 végén, a világbajnoki győzelme után azonnal visszatért tesztelni, meglátogatta a gyártó központját, és a következő szezonban nagy fölénnyel meg is nyerte a világbajnokságot, aztán még kettőt. Mario Isola, a Pirelli technikai vezetője a Motorsport.com-nak elmondta, „100%-ig biztos” abban, hogy Vettel ezúttal is profitálni tud a korai tapasztalatszerzésből.

Vettel az esőgumik tesztelésével kezdett Fioranóban (képünkön), majd Barcelonában a slickekkel folytatta Forrás: Pirelli

„Ha egy versenyzőnek tetszik egy adott szerkezet, akkor kiállhat a prototípus mellett, még ha nem is tudja, mit tesztel. A pilótáknak fogalmuk sincs, mit választunk, de a visszajelzéseikkel kijelölik az irányt.”

Rengeteget kérdez, néha még le is kell állítanunk, mert válaszokat kell adnia, nem kérdeznie kell. De ő ilyen személyiség, mindent át akar látni.”

Isola elmondta, bár törekednek arra, hogy a pilóták ne húzzanak hasznot a tesztnapokból, „nem lehet megmondani a versenyzőnek, hogy ne érezzen semmit, mert számunkra nagyon fontosak a tőlük érkező visszajelzések. Azt nehéz megmondani, hogy mekkora előnybe kerülnek ezzel” – tette hozzá.

A Ferrari Barcelonában már Räikkönent is bevetette Forrás: Ferrari

A Pirelli szakembere szerint ha egy prototípus elnyeri a tesztpilóták tetszését, meg kell érteniük, hogy miért. Ugyanolyan fontosnak tartja a visszajelzésüket, mint az adatokat vagy a gyárban elvégzett vizsgálatokat.

Vettel mellett Esteban Gutiérrez, Kimi Räikkönen, Pascal Wehrlein és Sébastien Buemi próbált ki eddig különböző 2017-es abroncsokat.

A gyártó képviselői korábban azt mondták, szeretnék, ha több élpilóta is megismerkedne a jövő évi gumikkal, de a Mercedesnél azt mondták, egyelőre nem tervezik, hogy Lewis Hamiltont vagy Nico Rosberget is csatasorba állítják, pedig ez a lehetőség mindenki előtt nyitva áll.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!