Vágólapra másolva!
Räikkönen kicsúszott a szuperlágy gumikon, Vettel autójáról pedig letört egy toldalékszárny, és még megrovást is kapott, ráadásul a balansszal sem voltak elégedettek Austinban. Mindketten bíznak benne, hogy szombatra feltámad a Ferrari.

Nem kezdődött jól a Ferrari számára az USA Nagydíj hétvégéje: Sebastian Vettel még Daniel Ricciardo Red Bulljától is 6 tizeddel lemaradva 4. lett a péntek délutáni szabadedzésen, a balansszal küszködő Kimi Räikkönen pedig kicsúszott az időmérő-szimulációja során, ezért a 10. helyen, a McLarenek mögött zárt. A csapat mindkét versenyzője elégedetlen volt az autója viselkedésével.

„Délután kicsúsztam az új gumikon, de egyébként sem volt túl nagy a különbség a délelőtthöz képest – mondta. – Megint kicsit döcögősen alakult a péntekünk, nem sikerült rátalálnunk a helyes balanszra. Előfordul."

„Megpróbáltunk kiigazodni az autón, de nem tudtunk oda eljutni vele, ahova szerettünk volna. Nem volt semmilyen komoly gond, csak ez is egyike volt azoknak a péntekeknek, amelyek nem úgy alakulnak, ahogy szeretnénk."

Räikkönen lesodródott a 19-es kanyarnál az időmérő-szimulációja során Forrás: AFP/2016 Getty Images/Clive Mason

A kérdésre, hogy milyen esélyei lehetnek a Ferrarinak a hétvégén, a finn azt felelte: „Meg kell várnunk, holnapig mire jutunk az autónkkal. A Mercedes nagyon erősnek tűnt, akárcsak a Red Bull.

Vettel napja már délelőtt kedvezőtlen fordulatot vett, amikor a jobb oldali visszapillantó-tükrét a bal kezével fogva kellett visszavezetnie a garázsba. „Egy kis szárny megadta magát és leesett, amivel időt vesztettünk. Ennek délután is megfizettük az árát, mert nem tudtuk rendesen kiegyensúlyozni az autót, úgyhogy lépéshátrányban voltunk ma" – árulta el.

„Nem voltam teljesen elégedett a balansszal, kicsit ingerlékenyen viselkedett az autónk, de holnapra javulhatunk. Ez csak egy péntek volt, nem láttuk a teljes képet. Szombaton remélhetőleg sokkal erősebbek leszünk."

Az utóbbi néhány versenyen a Ferrari és a Red Bull váltakozó sikerrel harcolt egymás ellen, és Ricciardo úgy vélte, nehéz kiigazodni rajta, hogy hol melyikük a gyorsabb, és miért.

Bár most az ellenfeleik kezdtek jobban, Vettel bízik benne, hogy Austinban is kiegyenlített lesz közöttük a küzdelem.

„Szerintem van esélyünk ellenük. Ma nagyon gyorsak voltak, ez nem kétséges, de egy péntek alapján nem aggódok túlzottan – jelentette ki. – Nem tudjuk, a többiek mit csináltak, nekünk azonban nem alakult jól a napunk. Az biztos, hogy a tempójukat látva holnap nehéznek ígérkezik legyőzni őket, szoros lesz a dolog. Ma mindenesetre nem azt a Ferrarit láttuk, mint amit holnap fogunk."

Péntek este Vettelt még a sportfelügyelők is beidézték, mert a második edzésen egy bóját kívülről megkerülve hajtott be a bokszba, ami az egyik versenyigazgatói kommüniké szerint nem szabályos. Végül egy megrovással megúszta a vétséget, az idén most kapott először ilyet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!