Vágólapra másolva!
Szinte érthetetlen volt, hogyan képes Lewis Hamilton annak ellenére is csúcsformában versenyezni, hogy gyakran szabadidejében is egyik kontinensről a másikra repül. Elmondták.

Mióta a Lewis Hamilton a Mercedes versenyzője, talán még ő maga sem mindig tudja, hogy éppen hol van. A világbajnoksággal kapcsolatos utazásai mellett szabadidejében is gyakran felül magángépére, hogy Monacóból átugorjon az USA-ba vagy ahova éppen kedve tartja, függetlenül attól, hogy az úti célja milyen időzónában van.

Hamiltonon néhány kisiklástól eltekintve egyáltalán nem lehetett észrevenni a rengeteg utazás, és a gyakori bulizás káros hatásait, a futamokon is csak elvétve esik vissza a teljesítménye. Rejtély volt, hogy mi a háromszoros világbajnok titka, de a Sun című brit bulvárlap megtudta a Mercedestől, hogyan készültek fel pilótájuk zsúfolt életmódjára.

A napszemüveg nem csak divatkellék Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Felkérték a McLaren korábbi orvosát, az F1-es fitnesz guruként ismert Dr. Aki Hintsát, és a Harvard professzorát, Steven Lockley-t, a világ egyik legjobb neurológusát, hogy segítség a versenyzőt életmódja optimalizálásában. Azóta Hamilton PR-osai rendszeresen elküldik a pilóta menetrendjét Lockley-nak, aki a repülőjáratok alapján kidolgozza, hogy Hamiltonnak mikor kell aludnia, felkelnie, vagy éppen napszemüveget hordania ahhoz, hogy a leggyorsabban alkalmazkodjon az időzónához.

Hamilton szintetikus hormontablettát, melatonint is szed az alvási és ébrenléti ciklusai beállításához.

„A jetlag általában nem gond. A szervezetem valószínűleg nem is tudja, hogy éppen hol vagyok. Az a lényeg, hogy az adott időzónához a lehető leggyorsabban hozzászokjak, és persze a testem is maradjon egészséges, hogy ne betegedjek bele a repülésbe. Legtöbbször szundítok a repülőn, de

A Hintsa Performance orvosi és sporttevékenységekért felelős igazgatója, Dr. Luke Bennett szerint Steven Lockley módszereit a NASA-val együttműködve dolgozták ki, mivel az asztronauták hasonló kihívásokkal szembesülnek. Az eljárások Hamiltonnál annyira beváltak, hogy a Mercedes már az F1-es csapat angliai központjában dolgozó szakemberei esetében is elkezdte alkalmazni őket az időeltolódások negatív hatásainak kivédése érdekében.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!