Vágólapra másolva!
A Forma-1 szereplői köszöntötték a távozó Ecclestone-t, összességében mégis úgy vélik, a sportot nélküle könnyebb lesz átvezetni egy új korszakba.

A 86 éves Bernie Ecclestone hétfői leváltása az F1 éléről már nem érhette meglepetésként a sportág résztvevőit, és bár aki reagált rá, mind elismerte az érdemeit, a legtöbben úgy vélték, ideje volt, hogy valaki más vegye át az irányítást. A világbajnoki sorozat új tulajdonosa, a Liberty Media megerősítette, hogy nem egy, hanem három vezető fogja átvenni a feladatait: az elnök-vezérigazgató Chasey Carey lesz, míg a sportszakmai ügyeket Ross Brawn tartja majd kézben, az üzleti és kereskedelmi ügyekért pedig Sean Bratches felel.

– írta a Twitteren a tavalyi vb-győztes, Nico Rosberg, aki maga is visszavonult, ezért nem fogja megvédeni a címét az idén.

Hasonló szellemben fogadta a hírt a Williams által a nyugdíjból visszahívott Felipe Massa is: „Köszönjük, Bernie, és üdvözlet a Liberty Mediának. Reméljük, az F1 egyre jobb lesz." Majdnem szó szerint ugyanezt írta a Haas versenyzője, Romain Grosjean is, hozzátéve, hogy „kezdődjön az új korszak!"

Ez mindenképpen így lesz, hiszen Ecclestone négy évtizeden át irányította a Forma-1 ügyeit.

Carey is elismerte, hogy „a sport neki köszönhetően lett az, ami", a digitális forradalom kihívásainak azonban soha nem tudott igazán megfelelni, mert nem találta hozzá a kellően hatékony üzleti modellt. A Liberty Media ezen a téren is változást akar, és azt ígéri, jobban bevonja majd a közönséget az F1 életébe.

Rosberg szerint időszerű volt, hogy más lépjen Ecclestone helyére Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

„Ő volt a cirkuszi porondmester. Keményen kézben tartotta a kormányrudat, egy sportot néha valóban így kell vezetni. Valami vagy úgy történt, ahogy ő akarta, vagy sehogy – mondta Ecclestone-ról a korábbi versenyző, évek óta tévékommentátorként dolgozó Martin Brundle. – Talán nem túl magas, a paddockban mégis féltek tőle, mi pedig mind jól ellavírozgattunk a farvizén."

Az 1996-os világbajnok Damon Hill rámutatott, hogy „az elmúlt negyven évben valamilyen módon minden profi autóversenyző pályafutására hatással volt az az ember, akit egyszerűen csak Bernie-ként szokás emlegetni." Will Buxton szakújságíró pedig megjegyezte, hogy „egyenes válaszokat nehéz volt kihúzni belőle, de ördögi humorával mindig készen állt lecsapni. Köszönet Mr. E-nek, hogy felépítette a sportot, amelybe beleszerettem."

A McLaren Group ügyvezető igazgatója, Zak Brown – aki szintén egy ikonikus figura, Ron Dennis helyét foglalta el nemrég – azt mondta, senki más nem volt akkora hatással egy nemzetközi sport fejlődésére, mint Ecclestone.

amelyen lendületet véve Chase Carey és kollégái a Liberty Mediánál képesek lehetnek messzebbre repíteni, és még nagyobbá, jobbá tenni a Forma-1-et" – vélte.

„Arra számítok, hogy a következő évtized során az F1-et szabadabb és közönségbarátabb szellemben fogják irányítani, és ennek köszönhetően egy újabb generáció válik a sport elkötelezett rajongójává, örömmel fogadva azt, hogy aktívan nyitunk a digitális és közösségi média, a számítógépes játékipar felé."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!