A Renault már a Ferrari nyomában lohol

Forma-1, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Kevin Magnussen, Renault Sport Racing, Belga Nagydíj
(LtoR) Renault Sport F1 Team's Danish driver Kevin Magnussen and Scuderia Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen drive during the first practice session at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 26, 2016 ahead of the Belgian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Legalábbis a motor terén. Bob Bell, a gyári istálló technikai igazgatója úgy véli, a motorfejlesztésnek is köszönhető, hogy a Red Bull már a Mercedest is megszorította néha.

Az európai szezon kezdetére vár Ferrari-verő motort a Renault-tól ügyfelük, a Red Bull, de Bob Bell, a franciák gyári csapatának technikai igazgatója a Motorsport.com-nak azt mondta, még „biztosan a Mercedes mögött, de valahol a Ferrari környékén, talán kissé mögöttük” vannak.

„Elég csak a Red Bull tavalyi teljesítményét megnézni, több alkalommal is felvették a versenyt a Mercedesszel. Ha más nem, ez rávilágít, hogy nem csak a karosszériájuk, de a motor is sokat lépett előre” – vélte Bell, aki hozzátette, 2016-ban „iszonyúan lenyűgöző” volt a Renault motor fejlődésének üteme a problémákkal tűzdelt 2015-ös szezon után.

Tavaly a Renault a motor és a karosszéria terén is hátrányban volt a Ferrarihoz képest Forrás: AFP/John Thys

Bell arra nem tért ki, hogy mi képezi az összehasonlítás alapját. Valószínűleg a tavalyi motorokra gondolt, hiszen az idei teljesítményekről maximum becsléseik lehetnek. Ez nem csupán a győzelmek szempontjából érdekes, hiszen a Renault versenyben lehet a Toro Rossóval, a Haasszal és Sauberrel is a középmezőnyben.

Az olasz istálló szintén Renault, a Haas idei, a Sauber viszont tavalyi Ferrari motorral áll majd rajthoz. Nagy kérdés az is, hogy a Renault mire megy a Mercedes-motoros Williams és Force India ellen

„Csökkentenünk kell a hátrányunkat, a télen újabb lépést teszünk előre – ígérte Bell. – Azt viszont nem lehet még megmondani, hogy teljesen utolérjük-e a többieket. Ezt nem lehet tudni. Hisszük, hogy képesek vagyunk erre, de a rendelkezésre álló idő miatt lehet, hogy még nem ezen a télen. Az év végére, és 2018 elejére mi is felzárkózunk.”

A Red Bull már a Mercedest támadná

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke kijelentette, az idei szezonra szánt RB13-as az egyik legszebb autó, amit valaha készítettek, és úgy véli, ha a Renault tényleg nagyot lépett előre a motorfejlesztés terén, akkor a Mercedest és a Ferrarit is megszoríthatják.

„Elég magasra tették a mércét, de azt mi is el akarjuk érni. Remélhetőleg igazi kihívójuk lehetünk. Szerintem szenzációs versenyzőpárosunk van, nagyon stabil lábakon állunk, és izgatottan várjuk az előttünk álló évet.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!