Jean Todtot aggasztja a szétszakadó Forma-1

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Daniel Ricciardo, Red Bull Racing, Ausztrál Nagydíj
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 24 : Fernando Alonso of Spain driving for McLaren Honda on Friday Free Practice during the 2017 Rolex Australian Formula 1 Grand Prix. Albert Park circuit in Melbourne, Australia March 24 2017 Asanka Brendon Ratnayake / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Jean Todt szerint egyelőre nem várható, hogy kiegyenlítődik az F1-es mezőny, ezért a látványosan eltérő költségvetéseket okolja.

Szoros csatát hozott a győzelemért a Ferrari és a Mercedes közötti küzdelem az Ausztrál Nagydíjon, a Red Bull viszont már nem volt esélyes a dobogóra, a többiek pedig még nagyobb hátrányba kerültek, mint eddig. Jean Todt, az FIA elnöke már a verseny előtt aggódni kezdett a mezőny szétesése miatt.

„Szerintem a versenyen túl nagy a különbség az autók között – mondta Todt, aki egykor a Ferrari csapatfőnöke is volt, amikor Michael Schumacherrel 2000 és 2004 között szinte mindent megnyertek. – Remélem, hogy csökkennek majd a különbségek – tette hozzá.

Nagy a teljesítménykülönbség a csapatok között - galériával! Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

„Igazából kissé aggaszt, hogy az 1. és a 7-8. között körülbelül 2 másodperc a különbség. Ez túl sok. Mindig azon álmodozunk, hogy az első tíz autó 7-8 tizeden belülre kerül, de ez egyelőre nem valósult meg. Sok oka van ennek, de a kisebb és nagyobb költségvetések között túl nagy az eltérés. Az erőviszonyoknak sokkal egyenlőbbnek kellene lenniük.”

Todt állást foglalt az előzésekkel kapcsolatos aggályokkal kapcsolatban is. Úgy véli, ha kompromisszumot kell kötni, akkor a vonzó megjelenésű és kihívást jelentő autókért megéri feláldozni néhány helycserét.

„Remekül festenek – mondta az új autókról. – Lehet, hogy nem lesz olyan könnyű előzni, amennyire reméljük, de mindenki azt akarta, hogy nehéz legyen vezetni az autókat. Úgy tudom, ez meg is valósult és gyorsabbak lettek a kanyarokban is.”

Nem olyan rossz a helyzet

A 2016-os Ausztrál Nagydíj időmérőjén az 1. és a 10. helyezett versenyző között 1,7 másodperc különbség volt, ez 2017-ben az 1-9. helyezett között 2,3 másodpercre nőtt. Az idei futamot Safety Car és piros zászló sem zavarta meg, így számottevő különbség alakult ki:

Csak az első 6 pilóta tudott körön belül maradni, de fél percen belül csupán az első 5 ért célba.

Tavaly a megszakított futamnak köszönhetően kevesebben kerültek körhátrányt, de az idén a 6. helyezett Felipe Massa hátránya mindössze 11 másodperccel lett több, mint az egyévvel ezelőtti 6. Romain Grosjeané, aki akkor nem állt ki a bokszba a zöld zászló alatt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!