A Ferrari bebizonyította, hogy nem kell Newey a sikerhez

auto-prix auto Horizontal Ferrari's German driver Sebastian Vettel steers his car during the first practice session of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on April 28, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Ferrari's German driver Sebastian Vettel steers his car during the first practice session of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on April 28, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A Scuderia korábbi versenyzője, Felipe Massa elismerte, tavaly egyáltalán nem hitt abban, hogy a Ferrari lehet a Mercedes kihívója a 2017-es szezon során. Ő is a Red Bullra számított.

A Ferrari szereplése a 2017-es szezon eddigi kellemes meglepetése, mivel a minden szempontból gyenge tavalyi eredmények és a technikai stáb átszervezése után már az idénynyitó Ausztrál Nagydíjról győzelemmel távoztak, majd Sebastian Vettel megnyerte a Bahreini Nagydíjat is, és két további dobogós helyet ért el. Ezzel vezeti az egyéni pontversenyt.

Maranellóban tavaly elengedték a csapat korábbi technikai igazgatóját, James Allisont, az aerodinamikai specialista Dirk de Beert, és átalakították a szervezeti felépítésüket a motorszakértő Mattia Binotto irányításával. Niki Lauda neki tulajdonította a csapat feltámadását, Felipe Massa viszont úgy véli, a szürke eminenciások hozták fel a Ferrarit az élre.

A Ferrari az idén eddig meglepetést okozott Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Szerintem a Ferrari idei szereplésére senki sem számított. Nem várta senki, hogy ilyen jól mennek majd. Ez igazán remek, mert megmutatja, hogy nem kell Adrian Newey ahhoz, hogy egy csapatnál minden jobb legyen, mint máshol.

Az idei szezonra jelentősen megváltoztak az F1-es autóépítés szabályai, ezért sokan a Red Bull feltámadására számítottak, hiszen továbbra is a csapat tagja Adrian Newey, aki az F1 legsikeresebb aktív tervezője. Newey ma már csak részmunkaidőben foglalkozik az F1-es autóval, de a pletykák szerint most teljes erőbedobással dolgozik rajta, mert Barcelonára alaposan át kell alakítani.

Massa 2008-ban majdnem világbajnok lett a Ferrarival Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

„Ha novemberben megkérdeznek, azt mondtam volna, hogy a Red Bull az egyetlen csapat, amely megküzdhet a Mercedesszel, mert tavaly néhány versenyen jó munkát végeztek, a motorjuk is egyre csak javul. Lehet, hogy még nem kiváló, de egyre jobb. Aztán a Red Bull nem készített penge autót, a Ferrari viszont igen” – foglalta össze.

Massát az Orosz Nagydíj után bírálták, mert az utolsó körben feltartotta Sebastian Vettelt,

és elősegítette korábbi csapattársa, Valtteri Bottas győzelmét. Még a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is azt mondta, hogy lóg Massának egy sörrel, de ő tagadta a feltartást, és az Instagram-oldalán erőlködő kommentelőknek is visszaszólt.

Nagyon sportszerű vagyok, és soha senkit sem fogok győzelemhez segíteni, aki nem az én csapatomnál megy. Remélem, ez nyilvánvaló a számotokra is – írta, majd hozzátette – Hogy őszinte legyek, sokan szeretnék a Ferrari győzelmét látni, engem is beleértve!”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!