Vágólapra másolva!
Pályafutása kezdeteiről beszélt Esteban Ocon, a Force India versenyzője. Sokakhoz hasonlóan nehezen jutott el az F1-ig, de eleinte óriási kockázatot vállaltak a sikeréért.

Thomas, a Ferrari-rajongó kisfiú volt a múlt hétvégi Spanyol Nagydíj sztárja, de a Reuters közben egy másik fiatal tehetséget is bemutatott, akit már gyermekkorában megbabonázott az olasz istálló, és legendás pilótájuk, Michael Schumacher. Manapság már 20 éves, és a Mercedes támogatását élvezi, de Esteban Ocon a mai napig emlékszik a kezdetekre, amik elindították a Forma-1 felé vezető úton.

Ocon édesapja autószerelő műhelyt működtet, és fia gokartját is karban tartotta a pályafutása elején. Ez önmagában még nem szokatlan, az viszont igen, hogy a család annyira hitt a fiú tehetségében, hogy családi házukat is eladták annak érdekében, hogy folytatni tudja a pályafutását.

#throwbackthursday French champion 2008;)! #good #times #Rkcompetion #NRS

A post shared by Esteban Ocon® (@estebanocon) on

„Nem volt könnyű dolgunk – mondta Ocon a Reutersnek Barcelonában. – Nagyon sok áldozatot hoztunk, hogy folytathassam a versenyzést. Sokáig lakókocsiban éltünk. Minden pénzre szükségünk volt, hogy ki tudjuk fizetni a versenyzést. Nagy szerencsém volt, hogy bejutottam a Gravity Academy-re, és ők pénzzel is támogatták a pályafutásomat.”

Ocon a mai napig szülővárosában, a franciaországi Évreux-ban él, a múlt hétvégi verseny azonban szinte a hazai futama volt, mert családjának gyökerei a spanyolországi Malagáig vezetnek vissza. A fiú már most nagy utat járt be, 2015-ben legyőzte Max Verstappent az F3-as Európa-bajnokságban, majd a kissé tapasztaltabb Pascal Wehrlein elől elorozta a Force India 2017-es ülését is.

Ocon tavaly a Manor színeiben mutatkozott be, már a Force Indiánál szerepel Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Thompson

Egyelőre az idén is bizonyít, hiszen mind az öt eddigi futamon pontokat szerzett, és a rutinos Sergio Pérez 34 pontja és 7. helye mögött a 8. pozíciót őrzi 19 ponttal, megelőzve a Williams mindkét versenyzőjét. Elárulta, a legendás Michael Schumacher versenyeiből merített inspirációt, és fia, az F3-ban az idén versenyző Mick is az édesapjára emlékezteti őt.

„Mindig is Michaelnek drukkoltam. Az ő sisakjával nőttem fel. A gokartversenyeken az ő sisakjának mintáját viseltem, teljesen piros volt, csak az én nevem volt ráírva Michaelé helyett. A színek azóta megváltoztak, de a minta azonos, és az is marad.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!