Az F1 új főnöke megvédené a csapatokat saját maguktól

Forma-1, Spanyol Nagydíj, rajt
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2017, Grand Prix of Spain, #5 Sebastian Vettel (GER, Scuderia Ferrari), #44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas F1 Team), #77 Valtteri Bottas (FIN, Mercedes AMG Petronas F1 Team), #7 Kimi Raikkonen (FIN, Scuderia Ferrari), #33 Max Verstappen (NLD, Red Bull Racing), start, mass, Masse, Menge, viele, many 14.05.2017. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Chase Carey csillagászatinak tartja azokat az összegeket, amiket egyes élcsapatok elköltenek, és szerinte ezzel maguk az érintettek is tisztában vannak, csak a fegyverkezési verseny kényszere miatt nem tehetnek ellene.

A Forma-1 új gazdájának, a Libertynek az egyik fontos célja az, hogy a csapatoknak kevesebb pénzbe kerüljön a részvétel a világbajnokságban. A vállalat vezére, Chase Carey úgy véli, a mezőny felsőházában irreálisan sok pénzt szórnak el, és szerinte maguk az érintettek is tisztában vannak ezzel, ám a fegyverkezési verseny erre kényszeríti őket.

Eltérők a lehetőségek Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Azt szeretné, ha a megfelelő intézkedésekkel hamarosan rendet tennének. "Egyes élcsapatok elképesztően sok pénzt költenek, és maguk is elismerik, hogy óriási összegről van szó. Bizonyos értelemben azt kérik, 'védjetek meg minket magunktól.' Több istálló csillagászati összegeket költ el, és nem olyasmire, amitől javulna a fogyasztói élmény - nyilatkozta a Liberty első embere. - Tulajdonképp azért költekeznek, mert mások is ezt teszik, nekik pedig követniük kell őket, hogy versenyben maradjanak velük."

Az elköltött milliók jelentős része gyakran olyasmire megy el, amitől a látványosság nem javul, és az autók csak egy-két tizeddel gyorsulnak körönként. Carey utalt rá, hogy ha az F1 irányítójaként a Liberty csökkenteni tudja a csapatok költségeit, akkor cserébe joggal ajánlhat nekik kevesebb pénzt a közös kasszából. Az F1 bevételeinek csapatok közötti elosztását 2020-ig rögzítik a még a Bernie Ecclestone uralma idején köttetett megállapodások.

Az új főnök szerint az is fontos, hogy a sportág műszaki vonatkozásai és szabályai könnyebben emészthetők legyenek az egyszerű nézők számára.

"Nem akarjuk túlbonyolítani a helyzetet, mert az a cél, hogy a rajongók követni tudják az eseményeket - jelentette ki Carey. - Mindent értük teszünk és nem a csapatokért."

"Mindenek előtt egyszerűbbé akarjuk tenni a sportágat, a kiszolgálást, hogy mindenki remekül szórakozzon, és a szurkolók kötődni tudjanak (az F1-hez). A kutatás-fejlesztés fontos elem, nem akarjuk száműzni a mérnöki összetevőket, de nem szabad hagyni, hogy ez domináljon. Niki Lauda szokta mondogatni nekem, hogy hagyjuk a versenyzőket vezetni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!