Vágólapra másolva!
A Toro Rosso versenyzője a Kanadai Nagydíj rajtja után pár másodperc alatt kétszer is nekiment Romain Grosjeannak, ijesztő következményekkel. A sportfelügyelők Grosjeanhoz hasonlóan felelőtlennek és veszélyesnek találták az akcióját.

Carlos Sainzot három hellyel hátrasorolták a következő verseny, az Azeri Nagydíj rajtrácsán, és két büntetőpontot is felírtak a licencére, amiért összeütközött Romain Grosjeannal, aztán nagy sebességgel megpördülő autójával kiütötte Felipe Massa Williamsét a montreali futam rajtja után.

A baleset akkor történt, amikor Sainz a 2-es kanyarból kigyorsítva, a jobb oldalon leszorította a fűre Grosjean autóját. „Én voltam belül, ő kívül, de kétszer is megpróbált jobbra húzódni – magyarázta a Haas francia pilótája. – Először sikerült visszatérnem a pályára a fűről, akkor azonban újra nekem jött. Ez számomra elég veszélyes volt.

Grosjean még jól járt, egy gyors orrkúp- és kerékcserét követően ugyanis folytatni tudta a küzdelmet, és az akkor megkapott, szuperlágy keverékű gumiszettjén további bokszkiállás nélkül eljutott a célig, az 1 pontot érő 10. helyet szerezve meg. A balesetbe vétlenül belekeveredő Massa azonban Sainzhoz hasonlóan rögtön kiesett.

„Éppen megérkeztem a kanyarhoz, amikor egy másik autó óriási tempóval az enyémnek csapódott – mondta. – Először azt hittem, elromlott a fékje, mert az ütközés nagyon nagy erejű volt."

Sainz összetört Toro Rossója a baleset után Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Mason

Maga Sainz azzal magyarázta a történteket, hogy a Haas a 3-as kanyar előtti szakaszon a holtterében volt, ezért nem vette észre. „Egyáltalán nem tudtam, hogy a Haas ott van, ahová a tükörrel nem látok be. Az ütközés után már csak utas voltam az autómban, és nekimentem Felipének, aki ma alighanem a legbalszerencsésebb srác volt Romainen és rajtam kívül" – vélte a spanyol.

„A 2-es kanyarból kigyorsítva belenéztem a visszapillantó tükrömbe, és egy Renault-t meg valaki mást láttam két-három autóhosszal hátrébb. Velük nem számoltam, amikor támadást indítottam Fernando (Alonso) ellen, de Romain hirtelen ott volt mellettem."

Sainz úgy érezte, semmit nem csinálhatott volna másképp.A sportfelügyelők azonban nem értettek egyet vele:

elismerték, hogy a megmozdulása nem volt szándékos, de úgy ítélték, „felelőtlen és potenciálisan veszélyes" volt feltételeznie, hogy nincs mellette senki.

A Toro Rossónak egyébként a kelleténél mozgalmasabb napja volt: Sainz csapattársát, Danyiil Kvjatot két retorzióval is sújtották egyetlen vétség miatt, ezért dühösen „hülye cirkusznak" nevezte az F1-es ítélkezést.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!