Hamilton olyan gyors, mint Senna, csak kevésbé könyörtelen

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Kanadai Nagydíj, Senna sisak
MONTREAL, QC - JUNE 10: Pole sitter Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP with a commemorative helmet of F1 legend Ayrton Senna after he beat the previous record of 65 pole positions during qualifying for the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 10, 2017 in Montreal, Canada. Mark Thompson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Paddy Lowe mindkét klasszissal dolgozott hosszabb-rövidebb ideig, és úgy véli, a veleszületett gyorsasága mindkettejüknek egyformán különleges volt, egyéb tulajdonságaikban azonban nagyobb különbségeket lát.

Lewis Hamilton F1-es bálványa Ayrton Senna, akit a világbajnoki címek után a pole pozíciók számában is utolért múlt hétvégén. Kettejükben sok hasonlóságot lehet felfedezni ösztönös tehetségük, szívósságuk alapján, és a sajtó is előszeretettel hivatkozott a brit és Nico Rosberg párviadalára úgy, hogy Senna és Alain Prost emlékezetes rivalizálását játszották újra.

Korábbi mercedeses főnöke, az idei évtől a Williamsnél dolgozó Paddy Lowe szerint Hamilton veleszületett gyorsasága "kétségkívül" ugyanolyan jó, mint Sennáé volt.

Ezt most Lewis esetében is látni lehetett (a montreali időmérőn)" - idézte Lowe-ot az Autosport.

Hamilton Senna sisakjának egy replikájával, amit Montrealban kapott a brazil legenda családjától Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

"A Mercedes előrejelzése és szimulációi valószínűleg azt mutatták, hogy ilyen köridőre egyszerűen nem képes az autójuk. Nem számítottak erre. Bizonyára azt gondolták a harmadik szabadedzést követően, hogy a Ferrari megfogja őket, de jött Lewis, és hihetetlen tartalékokat mozgósított."

"Nem minden szombaton képesek erre a versenyzők, de újra és újra látható, hogy amikor tényleg emberfeletti teljesítményre van szükség, olyan kört raknak össze, hogy csak hüledezünk, »ezt meg honnan ásták elő?« Lewis biztosan képes ilyesmire, ahogy Ayrton is képes volt rá."

Lowe 1993-ban a McLarennél dolgozott együtt a brazil legendával, aki sokáig csúcstartó volt a pole pozíciókat tekintve, mielőtt ferraris pályafutása végén Michael Schumacher megelőzte őt az örökranglistán. Szerinte a jellemvonásokban nagyobb különbségek figyelhetők meg Hamilton és Senna között.

Senna könyörtelen volt Lowe szerint Forrás: MTI/Németh Ferenc

"Elég eltérő a karakterük. (Hamiltont) sok dologért kritizálják, de valójában egy igazi úriember, és kemény, de tisztességes versenyző. Ayrtont viszont hajlamos volt elborítani a lila köd. Többnyire az ellenfelem volt, mivel sokáig a Williamsnél dolgoztam, és nagyon nehéz volt legyűrni. Ezért sem tudom tisztán megítélni őt. 1992-ben végül sikerült legyőznünk, de ez éveken át lehetetlennek tűnt" - mondta a mérnök.

- magyarázta. - Pont a napokban beszélgettem erről Riccardo Patresével. Akkoriban nem járt büntetés, ha valaki feltartott egy másik pilótát az időmérőn, ezért csak úgy lehetett elérni, hogy ez ne forduljon elő többször, ha az illető odament a riválisához, és megfélemlítette."

"Ez így működött, de manapság már a sportfelügyelőkre kell bízni, hogy kiosszák a büntetést! Teljesen más világ volt, és Ayrton az akkori szabályoknak megfelelően játszott."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!