Társoldalunk:

Pérez tagadja, hogy ellenszegült a csapatutasításnak

2017.06.14. 14:00

Azt mondja, konkrét parancsot nem kapott a montreali versenyen csapattársa elengedésére, ezért nem lehet lázadással vádolni. Esteban Oconnal a történtek után is jó a viszonya.

Sergio Pérez szerint nem jogosak azok a kritikák, amelyeket a Kanadai Nagydíj után a nyakába zúdítottak a Force India kérésének megtagadása miatt, mert konkrét parancsot nem is kapott rá, hogy engedje el a csapattársát.

A mexikói versenyző a 4. helyen haladva hosszú ideje próbálta átugrani Daniel Ricciardót, de komoly sansza nem adódott, ugyanakkor a nála sokkal, 13 körrel frissebb gumikon köröző csapattársának kedvezőbb lehetőségei lettek volna az előzésre. Esteban Oconnak mégsem adta át a helyét, és végül nemhogy megelőzték volna Ricciardót, hanem mindketten buktak egy-egy helyet a hátulról rohamozó Sebastian Vettellel szemben.

A probléma az, hogy a sajtó sztorikat gyártott. Én egyetlen parancsnak sem szegültem ellen.

Csupán arról folyt a vita, hogy elengedjem-e Ocont vagy sem - jelentette ki Pérez. - Fokoztam a tempót, közelítettem Ricciardóhoz. Egyszer sem hagytam figyelmen kívül a csapatom kérését."

Pérez hiába támadta RicciardótForrás: AFP/2017 Getty Images/Dan Istitene

"Azért versenyzek, hogy a Force India a lehető legjobb eredményt érje el, és ha parancsot kapok, engedelmeskedem. Ezúttal azonban egyetlen utasítás sem érkezett."

Ezt azért lehet vitatni: amint a tévéközvetítésbe is bejátszották, az 57. körben Pérezzel közölték a rádión, hogy 3 kört adnak neki Ricciardo megelőzésére, de ő erre azt felelte: „Időpocsékolás."

A Force India ekkor azt ígérte neki, ha Ocon sem tud mattot adni Ricciardónak, később visszatérnek az eredeti felállásba. Hasonlóra akadt példa más csapatoknál az elmúlt években. Ezt a lehetőséget végül elvetették, mert a helycsere időigénye miatt veszélybe került volna a pozíciójuk Vettellel szemben, aki az utolsó körökben így is profitált Pérez makacsságából.

Nincs harag

Az istálló tulajdonosa, Vijay Mallya azóta közölte, hogy továbbra is engedni fogják a versenyzők közötti szabad párharcot, de lefektetnek néhány alapszabályt, melyek értelmében kivételt tehetnek, ha az istálló érdeke ezt kívánja. Ocon a futam után nem volt különösebben mérges, amiért csapattársa megfosztotta a jobb eredmény lehetőségétől, azt viszont szóvá tette, hogy egy csata során, szerinte inkorrekt módon leszorította őt.

Pérez azonban kijelentette: a viszonyuk továbbra is normális.

Minden rendben van köztem és Ocon között.

A csapatnál jó a légkör, ezt mindenki így érzi, főleg azután, hogy kitűnő eredménnyel zártuk a hétvégét, és nagyon versenyképesek voltunk" - mondta.

"Boldognak kell lennünk, hiszen 18 pontot gyűjtöttünk, ugyanannyit, mint a Ferrari. A vetélytársaink nem sok ponttal gyarapodtak, szóval elégedettek lehetünk, és nem azokra a tudósításokra kell figyelnünk, amelyek arról szólnak, hogy nem tartottam tiszteletben a csapat utasításait, hiszen egyetlen utasítást sem kaptam."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!