Társoldalunk:

Mire jó egy leggyorsabb kör? Hamilton elmondja

2017.06.18. 17:22

A háromszoros világbajnok mindent megnyert az előző, Kanadai Nagydíjon, ráadásul kényelmesen. A verseny végén mégis hajszolni kezdte az autóját. Elmondta, hogy miért.

Megszerezte a pole-t, majd simán, komoly ellenfél nélkül megnyerte a Kanadai Nagydíjat a Mercedes pilótája, Lewis Hamilton. A brit pilótának a rajt után nem kellett aggódnia, hiszen Max Verstappen a lassabb Red Bull volánja mögött feljött a 2. helyre, és az ellenfelek a későbbiek során sem tudtak a közelébe kerülni.

Bár kényelmesen haladt a győzelem felé, Hamilton azonban mégis fogta magát, és a 70 körös verseny 64. körében megfutotta a leggyorsabb kört, ami akkoriban kiemelkedő eredmény volt, és végül Sebastian Vettel is csak az utolsó körben tudta megközelíteni a tempót, amikor Daniel Ricciardót üldözte, és a szélárnyékát is használhatta.

Hamilton világbajnokhoz illő formában vezetettForrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Mason

A versenyzők ilyenkor általában már kímélik az autóikat, Hamilton esetében ezért logikátlannak tűnt a sietség, de a brit pilóta elárulta, nyomós oka volt arra, hogy megkergesse a Mercedest a táv végéhez közeledve.

Nem szórakoztam, azért kellett, mert az egész versenyen nem vezettem az autót a határait feszegetve

– magyarázta. – „Amikor kiszállok, és átnézzük a műszaki dolgokat, információt kell visszaadnom, és a pályán megtett 70 kör alapján kell sok információhoz jutnunk. Az autót sokféle állapotban tudjuk használni, és én úgy voltam vele, hogy egy körre szükség van, amikor rendesen, a határon hajtom. Tudnunk kellett, hogyan reagálnak a gumik, és változik-e az autó viselkedése a rázóköveken.”

Hamilton körét csak Vettel tudta megközelíteni, Kimi Räikkönen már sokkal lassabb volt nálaForrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Mason

A Mercedes még mindig küszködik az autóinak beállításával, nem értik pontosan, hogy bizonyos változtatásokra miért vagy miért nem reagál az autó. Elsősorban a gumik működési tartományának megtalálásával küszködnek, ezért aggódtak a Kanadai Nagydíj előtt is, de végül Hamilton simán megnyerte a futamot,

Bottas tempója azonban alaposan elmaradt az övétől.  

„Nagyszerű kört futottam, és sok információt gyűjtöttünk ezzel, ami segít minket, hogy folytassuk a munkát. Ha ezt nem tettem volna meg, sokkal kevesebb tudással zárom az 1 óra 45 percet, vagy bármennyi is volt – kommentált a háromszoros világbajnok, aki az idén eddig három versenyt nyert meg, és a pontverseny 2. helyén áll Sebastian Vettel mögött.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!