Vágólapra másolva!
A csapat főnöke, Toto Wolff elismeri, hogy a finn nincs egyszerű helyzetben, mert egy ideig mindenképpen bizonytalan marad a jövője. Az ülését egy kicsit a támogatóinak is köszönheti.

Valtteri Bottast az utolsó pillanatban szerződtette a Mercedes a tavalyi szezon után váratlanul visszavonuló Nico Rosberg helyére. A finn versenyző az első hét futamból négyet a dobogón fejezett be, és egyet – az Orosz Nagydíjat – meg is nyert, bár az összetettben csak a 3. helyen áll, 36 ponttal csapattársa, Lewis Hamilton mögött.

A Mercedes főnöke, Toto Wolff úgy véli, az igazolás a Szocsiban aratott győzelem révén máris sikernek tekinthető,

és az előző éveket a Williamsnél töltő Bottas megítélése javult az eredményeinek köszönhetően. Ugyanakkor elárulta, hogy a választásuk részben azért esett rá, mert egy kis anyagi támogatást is tudott vinni magával, ami manapság még az élcsapatoknál is szempont. Ettől még nem lesz valaki „fizetős" versenyző: a legtöbb nagyágyú, köztük Fernando Alonso is rendelkezik személyes szponzorokkal.

Bottas megítélése az idén javult Wolff szerint Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Steve Etherington

„A csapatok némelyikének, sőt többségének az üzleti modellje ma arra épül, hogy bevételt kell termelni – mondta Wolff az FIA genfi sportkonferenciáján. – Ha megnézzük, még a Mercedes és a Red Bull is szívesebben szerződtet olyan versenyzőket, akik mögött állnak szponzorok.

Konkrétan egyébként a Wihuri cégcsoportról van szó, amely követte Bottast a Williamstől a Mercedeshez. A vállalat logói a csapat mindkét pilótájának sisakján és az overallokon is szerepelnek.

Nincs egyszerű helyzetben

Bár Wolff sikertörténetként könyveli el Bottas első hónapjait a Mercedesnél, elismeri, hogy csak egy évre szóló szerződést kötöttek vele, és egyelőre nem is foglalkoznak a hosszabbítással. Ez nem meglepő, hiszen az idén több élversenyző, köztük Alonso és Sebastian Vettel szerződése lejár, és a Mercedes szeretné nyitva hagyni a lehetőségeit.

– mondta Wolff. – Amikor úgy határoztunk, ajánlatot teszünk neki, ő is tisztában volt vele, hogy nem fogjuk elsietni a döntést a jövőjéről, mert a pilótapiac 2018-ban és 2019-ben nyitottabb lesz. Ezért nem akarjuk elkapkodni a dolgot, de tovább dolgozunk vele, aztán meglátjuk, mi sül ki ebből."

Bár Hamiltonnak több pontja van, és három győzelmet is aratott, az időmérőkön csak 4:3-ra vezet Bottas ellen, akinek az átlagos rajtpozíciója még jobb is az övénél. Wolff szerint a Mercedesnél „összességében" meg vannak elégedve a finn versenyző teljesítményével.

„Elég későn tudta meg, hogy nálunk fog versenyezni, ráadásul a Forma-1 egyik legjobbja oldalán, aki már az ötödik szezonját tölti a csapatnál – mutatott rá. – Valtteri ennek ellenére már szerzett egy pole-t, Szocsiban pedig fölényesen nyert, egyébként viszont neki voltak nehezebb futamai. A pályán nyújtott teljesítménye és az, ahogy beilleszkedett a csapathoz, összességében nagyon pozitív."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!