Vágólapra másolva!
Valószínűleg csak a Honda és a Renault szállítana erőforrást a McLarennek jövőre, de a japánok nem könnyítenék meg a váltást, és új változattal előznék meg a francia gyártót.

A Mercedes és a Ferrari felé is kacsintgatott a versenyképes motorra vágyó McLaren, de a hírek szerint csak a Renault adna nekik jövőre erőforrást jelenlegi partnerükön, a Hondán kívül. A japán gyártó az elmúlt két és fél évben gyakorlatilag semmit sem mutatott, a Magyar Nagydíjon azonban az idei motorjuk 3-as változata már megbízhatóan működött.

A McLarennél nagy a tét, mindent elkövetnének, hogy Fernando Alonso maradjon a csapatnál, ezt segíthetné a váltás a Renault motorra, de a Honda közben dolgozik a saját erőforrásának 4-es változatán is, amitől azt várják, hogy utolérik francia ellenfeleiket. Tovább bonyolítja a helyzetet az időzítés, hiszen szeptemberben már tudni kellene, milyen motor hajtja majd a 2018-as McLarent.

Vajon jól dönt motor ügyben a McLaren? Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Szerintem tartani tudjuk ugyanezt az ütemezést a teljesítmény növekedése terén, de a Mercedest és a Ferrarit nehéz lesz utolérni – ismerte el Haszegava Juszuke, a Honda F1-es programjának vezetője a Motorsport.com-nak. – Én tényleg nagyon meg akarom előzni a Renault-t a teljesítmény tekintetében, még a szezon vége előtt.”

A Honda már teszteli az erőforrás 4-es változatát, és az F1-es főnök optimista a Renault legyőzésével kapcsolatban.

„Igen, látom az adatokat. A pontos értékeket nem fogom elárulni, de kezdjük ledolgozni a hátrányt – mondta. – A vezethetőség már rendben van, de a pilóták kiemelték az erő hiányát. Nagyon magabiztosan vezetik az autót, ám még mindig nehéz versenyre kelni a legjobb három csapattal” – vélte a japán szakember.

A Red Bull még több lóerővel a győzelmekért küzdhetne Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Renault hol tart a fejlesztésekkel, még Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is azt mondta, hogy „a motorszállítónkkal kell beszélni, hogy megtudjuk, mit gondolnak a motorok bevetéséről.” Kijelentette, hogy a Renault-nak kell újítania ahhoz, hogy a Red Bull jobb eredményeket érhessen el az időmérőn, és ez által a futamokon is.

– utalt Horner a Magyar Nagydíj időmérőjére, de remélte, hogy Spában ismét sikeresek lehetnek. – Szombaton küszködni fogunk, az 5-6. helyre számítok a rajtrácson, de vasárnap ennél gyorsabbak lehetünk. Spáról elmondható, hogy képesek lehetünk előzni ott” – ígérte a Red Bull csapatfőnöke.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!