Vettel: Az F1 előtt Hamilton lesöpört a pályáról

Canadian F1 Grand Prix - Qualifying GettyImageRank2 Formula One Racing formula 1 Auto Racing Formula One Grand Prix Canadian F1 Grand Prix Canadian Formula One Grand Prix MONTREAL, QC - JUNE 10: Pole sitter Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP
MONTREAL, QC - JUNE 10: Pole sitter Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP in parc ferme as second placed qualifier Sebastian Vettel of Germany and Ferrari looks over his shoulder during final practice for the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 10, 2017 in Montreal, Canada. Dan Istitene/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Már tinédzserként tudta, hogy Lewis Hamilton eljut majd az F1-be. Sebastian Vettel nagyra tartja a Mercedes pilótáját, de nem hiszi, hogy legyőzhetetlen lenne.

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton csatája határozza meg eddig az idei F1-es világbajnokságot, hiszen kisebb meglepetésre a Ferrari volánja mögött Vettel 14 pontos előnnyel az élen áll, de Hamilton eddig ugyanúgy négy győzelmet szerzett az idén, és simán megfordíthatja a sorrendet a további kilenc futamon.

Bár Vettel és Hamilton alkalmanként küzdött már az F1-ben, most fordul elő először, hogy mindketten egyszerre esélyesek a világbajnoki címre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne ismernék jól egymást, hiszen lassan két évtizede koptatják az abroncsaikat különböző versenyautókkal, gyakran egymás ellen is.

Az egyik laza és ösztönös, a másik fegyelmezett és szorgalmas Forrás: AFP/2017 Getty Images/Dan Istitene

„Már 1999-ből emlékszem rá, a 3. lett a gokart Európa-bajnokságon – mondta Vettel korábbi csapattársának, Mark Webbernek a Channel 4 műsorában. – A csapatnál, ahol versenyeztem, már akkor azt mondták, hogy ez a srác el fog jutni idáig. Egymás ellen inkább a Forma-3-ban mentünk. Az nekem az első szezonom volt, neki a második, és mindenkit lesöpört.

Hamilton a 2007-es szezon elején, Vettel annak közepén csatlakozott az F1 mezőnyéhez, de a brit pilóta rögtön a McLarennél kezdett, így azonnal a győzelmekért küzdhetett, Vettel csak 2009-ben ülhetett át a Red Bullba, és a 2013-as szezon végéig szinte megállíthatatlan volt. Azóta ismét Hamilton felé billent a mérleg nyelve, és a futamgyőzelmek terén jobban áll Vettelnél.

„Lehet azt mondani, hogy már a második évében volt, tapasztaltabbá vált, remek autót kapott meg minden, de bármilyenek is voltak a körülmények, ő mindig ott volt, és hozta az eredményeket – mondta Vettel a Hamilton elleni F3-as tapasztalatairól. – Az embernek néha lehet szerencsés napja, de egy egész évben nem lehet mázlistának lenni.”

Hamilton korábban azzal vádolta Vettelt, hogy csak a Red Bullnak volt köszönhető a négy világbajnoki címe, de az idén már tiszteletteljesen nyilatkozott róla, és ezt a bakui csörte is csak árnyalni tudta.

Vettel hasonlóan nagyra tartja Hamiltont az eddigi tapasztalatai alapján: „Iszonyúan gyors, és hihetetlen tehetséggel teszi a dolgát. Nem hiszem, hogy nagy kihívás a számára gyorsan vezetni vagy különböző körülményekhez alkalmazkodni. Ő mindig ott van az élen, de korántsem legyőzhetetlen” – szögezte le a Ferrari versenyzője.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!